Meta a permis lui Ilan Șor să difuzeze anunțuri publicitare pe Facebook, în pofida sancțiunilor. Explicația companiei
Full Article 3 minutes read

Meta a permis lui Ilan Șor să difuzeze anunțuri publicitare pe Facebook, în pofida sancțiunilor. Explicația companiei

Facebook a permis lui Ilan Șor să difuzeze anunțuri publicitare care îndeamnă la proteste și revolte împotriva guvernului, chiar dacă el și partidul său se aflau pe listele de sancțiuni ale SUA, scrie Associated Press. Potrivit sursei, anunțurile au fost în cele din urmă eliminate de rețeaua de socializare, dar nu înainte de a fi fost văzute de milioane de ori în Moldova.

Într-o declarație pentru The Associated Press, Meta, compania care deține Facebook și Instagram, a declarat că a eliminat postările imediat ce le-a găsit.

„Atunci când Ilan Șor și Partidul „ȘOR” au fost adăugați pe lista de sancțiuni a SUA, am luat măsuri cu privire la conturile lor cunoscute”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei. „Când am identificat noi conturi asociate, am luat măsuri și în privința acestora. Respectăm legile privind sancțiunile din SUA și vom continua să lucrăm pentru a detecta și a aplica măsuri împotriva conturilor false și a paginilor care încalcă politicile noastre”, a adăugat acesta.

Anunțurile au fost identificate de cercetătorii de la Reset, o organizație non-profit cu sediul la Londra care cercetează impactul social media asupra democrației, care și-au împărtășit constatările cu Associated Press. Felix Kartte, consilier la Reset, a declarat că răspunsul Meta la dezinformarea și propaganda din Moldova ar putea avea implicații majore pentru securitatea europeană.

„Platformele lor continuă să fie înarmate de Kremlin și de serviciile secrete rusești, iar din cauza inacțiunii companiei, SUA și Europa riscă să piardă un aliat cheie în regiune”, a declarat Kartte.

Nouă postări plătite diferite ale Partidului Șor au rulat pe Facebook după ce SUA au impus sancțiuni. Associated Press scrie că, cele mai multe au fost eliminate în decurs de o săptămână de la anunțarea sancțiunilor, deși Șor a mai cumpărat o postare plătită în ianuarie, la două luni după ce a fost sancționat. Toate erau clar identificabile prin numele lui Șor.

Sursa citată scrie că un anunț publicitar, care a fost difuzat pe Facebook timp de doar două zile – 29-30 octombrie 2022 – a fost văzut de peste un milion de ori în Moldova. În postarea, a cărei încărcare a costat partidul lui Șor mai puțin de 100 de dolari, oligarhul acuză guvernul lui Sandu de corupție și cleptocrație.

Potrivit, normelor companiilor americane li se interzice să se angajeze în tranzacții financiare cu persoanele și grupurile aflate pe lista de sancțiuni. Associated Press a precizat că Departamentul Trezoreriei SUA, care gestionează programul de sancțiuni, a refuzat să comenteze public atunci când a fost întrebat despre anunțuri.

Amintim că în data de 26 octombrie, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a anunțat sancțiuni față de 21 de persoane și entități cu legături în Republica Moldova. În lista de sancțiuni denumită „Global Magnitsky Act” pentru acte grave de corupție figurează Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Sara Șor, Igor Ciaika, Ivan Zavorotnyi, Alexei Troșin, Iurii Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin.

Lista completă AICI.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: