„MGB-ul poate să se c… pe el”. Un susținător al Ucrainei este cercetat penal, la Tiraspol, pentru extremism
Full Article 3 minutes read

„MGB-ul poate să se c… pe el”. Un susținător al Ucrainei este cercetat penal, la Tiraspol, pentru extremism

Victor Pleșkanov, un locuitor al Tiraspolului în vârstă de 58 de ani, a fost plasat în arest administrativ pentru 5 zile pentru „huliganism nu prea grav”. Totul după ce bărbatul a spus într-un magazin de țesături că își va atârna la balcon steagul Ucrainei, iar MGB (instituția de securitate transnistreană) poate „să se c… pe el”. Pe durata aflării sale în arest, în casa bărbatului au fost efectuate percheziții, iar acum acesta riscă să fie cercetat penal pentru „extremism”. 

Despre dosarul lui Victor Pleșkanov a discutat cu NM avocatul său, juristul Stepan Popovschi. În momentul publicării acestui material, Pleșkanov se află în izolatorul miliției din Tiraspol.

Cine este Pleșkanov

Victor Pleșkanov are 58 de ani și locuiește împreună cu soția și fiul său la Tiraspol. Potrivit avocatului său, bărbatul nu are un loc de muncă permanent, acesta câștigând bani ocazional, în afara țării. Soția sa lucrează într-o firmă locală. Pleșkanov nu este membru al vreunei organizații politice, însă își exprimă activ opinia pe rețelele de socializare. Inclusiv față de autoritățile transnistrene.

„Este un susținător înflăcărat al Ucrainei. Atât de înflăcărat, încât nu se poate abține de la salutul „Slavpă Ucrainei!”. A intrat o dată în microbuz și în loc de „bună ziua!” a spus „Slavă Ucrainei!”. Șoferul l-a dus direct la Procuratură. Iar eu l-am scos de acolo”, povestește Popovschi.

Primul proces verbal pe numele lui Pleșkanov a fost întocmit la începutul lunii martie, când bărbatul a afișat la balcon steagul Ucrainei.

Niște vecini foarte de treabă și-au făcut griji să nu se vorbească despre Ucraina”, explică avocatul faptul că vecinii au chemat miliția.

Potrivit legislației locale, în cazul afișării unui steag străin, este obligatorie demonstrarea și steagului „transnistrean”, de aceeași mărime.

Procesul verbal din magazinul de țesături

Pe 23 martie, Pleșcanov a mers împreună cu soția sa la un magazin de țesături și a observat acolo steagul Rusiei, alături de cel transnistrean.

De ce nu e și cel al Ucrainei?”, a întrebat, însă în glumă, nu ca pretenție, explică avocatul. „O să iau materiale de la voi și o să îmi cos steagul Ucrainei și îl voi pune la balcon. Și MGB-ul nu are decât să se c…. pe el”, a continuat acesta și a cumpărat țesături în culorile steagului Ucrainei.

Pe 5 aprilie, Pleșcanov a fost invitat la secția de miliție și anunțat că a fost întocmit un proces verbal pentru „huliganism nu prea grav”, infracțiune pedepsită cu până la 15 zile de arest. De asemenea, milițianul i-a spus că materialele dosarului au fost expediate Ministerului transnistrean de securitate (MGB).

Potrivit avocatului, despre infracțiunile de huliganism nu se ocupă serviciul de securitate, ci miliția. Pleșkanov a fost acuzat, însă, și de „încălcarea ordinii publice și limbaj licențios” față de unul dintre vânzătorii magazinului de țesături.

Pe 11 iunie, la domiciliul acestuia au avut loc percheziții, acesta fiind bănuit de „îndemnuri publice la acte de extremism”, infracțiune pedepsită cu amendă sau de la 3 la 5 ani de închisoare.

Apărătorul a precizat că termenul de arest expiră pe 15 iunie. Popovschii nu exclude că acesta va fi prelungit.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: