„Mi-a fost încălcat dreptul la un concurs transparent”. Ministerul Justiției, atacat în judecată
Full Article 2 minutes read

„Mi-a fost încălcat dreptul la un concurs transparent”. Ministerul Justiției, atacat în judecată

Un fost candidat la funcția de procuror general a atacat în judecată Ministerul Justiției, informează Ziarul de Gardă. Eduard Bulat solicită anularea rezultatelor concursului pentru preselecția candidaților la șefia Procuraturii Generale.

Potrivit sursei citate, Bulat evocă „nulitatea absolută a actului emis de comisie, determinată de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese, deoarece unul dintre candidați era în anumite relații cu unul dintre membrii Comisiei. Acesta susține că „procesul de evaluare trebuie văzut integru, or acest fapt creează anumite suspiciuni că membrul Comisiei nu a fost obiectiv față de ceilalți candidați”.

De asemenea, Bulat vorbește despre lipsa de transparență.

A lipsit un mecanism și regulament care să prevadă expres care sunt modalitățile de evaluare și punctare a fiecărui candidat. S-a lăsat o marjă mare de subiectivism pentru membrii comisiei, care puteau evalua candidații după criterii pe care noi nu le cunoaștem. Am considerat că mi-a fost încălcat dreptul de a participa la un concurs transparent și echitabil.

Acesta a mai comunicat că nu cunoaște după ce criterii a fost punctat sau depunctat. „Dacă urmărim, noi, ca și membri ai societății, nu am avut un răspuns oficial pe site-ul Ministerului Justiției, care să conțină un extras al acelui punctaj. Am văzut doar o hotărâre a comisiei, care este emisă cu încălcarea legii, deoarece legea spune expres că hotărârea de admitere a candidaților trebuie să fie motivată”, a precizat Bulat.

Amintim că săptămâna trecută noul ministrul al Justiției, Fadei Nagacevschi, a transmis Consiului Superior al Procurorilor lista candidaților la funcția de procuror general. Asta deși fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, a anulat rezultatele concursului, din motiv că unul dintre membrii comisiei ar fi fost imparțial. Cei patru candidați înaintați către Consiliul Superior al Procurorilor sunt Oleg Crîșmaru, Vladislav Gribincea, Veaceslav Soltan și Alexandr Stoianoglo.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: