presedinte.md

„Mie mi-ar fi sărit toată presa în cap”. Dodon o acuză pe Sandu de presiuni asupra membrilor CSM

Ex-președintele țării Igor Dodon susține că întâlnirea din 27 mai a șefei statului Maia Sandu cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) reprezintă o presiune din partea administrației prezidențiale asupra magistraților și ar avea legătură cu desemnarea unui nou judecător la Curtea Constituțională. Contactați de NM, reprezentanții administrației prezidențiale au menționat că președinta țării și-a argument decizia în ajun.

În cadrul vlogului său din 28 mai, Dodon a comentat întîlnirea dintre președinta Maia Sandu și membrii CSM.

„Eu dacă aș fi făcut așa cum procedează instituția prezidențială… dacă aș fi mers cu consilierii mei la CSM sau în alte instanțe, cred că îmi sărea toată presa în cap, mai ales așa-numiții „ONG-iști de dreapta”, o mulțime de experți care se dau cu opinia. Aici evident că se tace. Această vizită ține, cred, de încă un eventual, posibil, concurs pentru încă un membru la Curtea Constituțională”, a declarat Dodon și a menționat că CC a devenit „instrument politic”.

Dodon a acuzat-o pe Maia Sandu de „presiuni” asupra membrilor CSM.

„Vreau să mă adresez către toate instituțiile și CSM și alte instituții de stat: nu vă lăsați presați. Nu permiteți cuiva să vină să vă dea indicații. Fiecare să își facă lucrul în limitele compentențelor”, a spus liderul PSRM.

Contactați de NM, reprezentanții administrației prezidențiale au menționat: „Doamna Președinte și-a argumentat ieri prezența la CSM. Altceva nu avem de adăugat”.

Precizăm că în cadrul ediției din 27 mai a emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8, șefa statului a atras atenția că nu a venit la o ședință CSM, ci a fos întâlnire organizată la inițiativa sa.

„Am mers acolo pentru a transmite niște mesaje clare și foarte serioase, pornind de la analiza pe care o fac de câteva luni în această funcție în care mă regăsesc și am acces la mai multe informații decât altă dată, pornind de la lucrurile care se întâmplă astăzi. Cu toții înțelegem că este nevoie de reformă serioasă în domeniul justiției și pentru asta e nevoie de o majoritate de oameni cinstiți în Parlament, care să sprijine această reformă. Reforma trebuie votată în Parlament, dar până ajungem acolo se iau astăzi decizii”, a menționat Maia Sandu

Întrebată despre prezența Olesei Stamate la întâlnirea de astăzi în condițiile în care aceasta se află pe lista PAS la anticipate, Maia Sandu a spus că „doamna Olesea Stamate este consilierul meu în domeniul justiției și era firesc să fie la acea ședință. Nu a degrevat din funcție. există indicațiile CEC-ului în acest sens, care stabilesc cine trebuie să degreveze din funcție și cine nu este obligat. Nu a fost absolut nicio încălcare”.

***

Pe 27 mai, șefa statului s-a întâlnit cu membrii CSM. Aceasta i-a atenționat pe judecători că fenomenul corupției din sistemul judecătoresc este un pericol major pentru securitatea statului, iar lucrurile trebuie să se schimbe radical. Președintele le-a amintit membrilor CSM despre faptul că asigurarea integrității judecătorilor este prioritară pentru sistem, dar și pentru societate. Aceasta a vorbit despre dosare de rezonanță pierdute la CEDO, care au costat Republica Moldova zeci de milioane de euro.

În cadrul discuțiilor, Președintele Maia Sandu le-a spus magistraților că va insista în continuare pe evaluarea externă ca instrument de curățare a corpului de judecători.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

mediu.gov.md

Pe malul râului Tigheci prinde viață o nouă pădure: au fost plantați puieți pe 9 hectare

Pe malul râului Tigheci, în comuna Cania, au fost plantate 9 hectare de puieți în această primăvară. Anunțul a fost făcut într-un comunicat de Ministerul Mediului.

Potrivit instituției, puieții cresc sănătoși și au atins o rată de prindere de peste 80%.

Noua pădure aduce beneficii atât pentru mediu cât și pentru comunitate: aer mai curat, sol protejat și consolidarea malurilor râului Tigheci, reducând riscul de eroziune și contribuind la protejarea resurselor de apă”, a menționat Ministerul Mediului.

Pentru a proteja noua pădure de eventuale incendii de vegetație, în jurul terenului împădurit, silvicultorii au amenajat fâșii mineralizate – zone de sol curățate complet de vegetație și bine prelucrate. „Aceste zone vor servi ca o barieră de protecție, împiedicând focul să se extindă spre puieți în cazul izbucnirii unui incendiu în apropiere”, a precizat ministerul.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: