„Sistemul judecătoresc pune în pericol securitatea statului”. Maia Sandu a venit la ședința Consiliului Superior al Magistraturii (LIVE)
Full Article 3 minutes read

„Sistemul judecătoresc pune în pericol securitatea statului”. Maia Sandu a venit la ședința Consiliului Superior al Magistraturii (LIVE)

Președinta țării Maia Sandu participă la ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 27 mai. Șefa statului a discutat cu membrii Consiliului despre corupția judecătorilor, independența magistraților și anumite dosare de rezonanță. La final, s-a convenit ca membrii CSM să elaboreze și să expedieze Președinției un plan cu privire la acțiuni care urmează a fi întreprinse pentru a curăța justiția.

Maia Sandu a precizat că a așteptat adunarea generală pentru a se adresa magistraților, însă pentru că aceasta „se tot amână”, a decis să se adreseze atât membrilor CSM, cât și judecătorilor.

„Vreau să vă adresez o rugăminte. Așa cum cunoașteți, în calitate de președinte, voi fi parte a procesului de numire a judecătorilor în funcție. Vreau să vă solicit respectuos să analizați cu toată diligența integritatea candidaților pe care îi veți propune, ca să nu petrecem următorii ani în dispute majore la acest subiect”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a mai declarat că, în prezent, din păcate, sistemul judecătoresc pune în pericol securitatea statului”.

„Vă rog să mă credeți, nu exagerez. Nu este o noutate că unii judecători iau decizii ilegale, îndeplinind anumite ordine sau încercând să câștige bani. Aceste decizii nedreptățesc oamenii și dăunează statului. Judecătorii din sistem recunosc foarte bine situația. Dar nu știu dacă înțelegeți amploarea daunelor pe care o provoacă deciziile ilegale”, a mai spus Sandu și s-a referit la cazurile pierdute la CEDO.

Președinta țării a amintit și de dosarul „Laundromat”: „Am văzut decizia CSM-ului, care a acceptat demersul magistraților de a reveni în sistem. Iar statul trebuie să le plătească compensații. Nu cred că este cineva care nu înțelege cât de gravă este această crimă economică. Este vorba despre zeci de milioane de dolari”.

Maia Sandu a vorbit și despre independența justiției.

„Mă întreb dacă sistemul își dorește cu adevărat independență și corectitudine din partea celor cu funcții înalte. Pentru că dacă vrea, corectitudine, nu înțeleg de ce au fost scoși basma curată cei care au fost prinși asupra faptului că cumpărau deputați. La numărul de deputați care s-au vândut, a fost un singur caz și de acolo – au fost scoși basma curată. Rezultă că judecătorilor le place că sunt deputați care se cumpără”, a mai spus Maia Sandu.

În replică, reprezentanții CSM au atras atenția că vizita președintei țării nu a fost anunțată. De asemenea, aceștia au argumentat că CSM nu este organul care face justiție. De asemenea, un reprezentant al Consiliului a menționat că în sistem sunt, în mare parte, judecători onești și profesioniști.

Maia Sandu a întrebat membrii CSM de a ce a fost promovată judecătoarea Chișcă-Doneva la Curtea Supremă de Justiție (aceasta a făcut parte din completul de judecători ce a luat decizia finală în cazul „Gemenii” și a dus la obligarea statului de către CtEDO să achite prejudicii de până la 3,6 mln. de euro. În martie 2021, aceasta a fost numită președintă interimară la CSJ).

La finalul ședinței, s-a conenit ca membrii CSM să elaboreze un plan privind curățarea justiției. Documentul urmează să fie expediat Președinției.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: