Milioane din afară. OFICIAL: Câți bani au ajuns în conturile Moldovei de la partenerii de dezvoltare, în 2022?
Full Article 2 minutes read

Milioane din afară. OFICIAL: Câți bani au ajuns în conturile Moldovei de la partenerii de dezvoltare, în 2022?

Zeci de milioane de euro și de dolari au ajuns în bugetul de stat al Republicii Moldova de la începutul anului curent. Banii au fost oferiți de partenerii de dezvoltare pentru a sprijini Republica Moldova în diminuarea deficitului bugetar și asigurarea realizării programelor din bugetul de stat conform priorităților de dezvoltare. Potrivit Ministerului Finanțelor, alte peste 300 de milioane de euro urmează să intre în contul Moldovei în următoarele luni.  

Potrivit sursei citate, pe parcursul anului 2022, până la momentul actual, în bugetul de stat au fost încasate mijloace financiare din partea Fondului Monetar Internațional, în luna mai, în valoare de  – 55,1 mil. euro și 86,5 mil. dolari SUA și din partea Guvernului Poloniei, în luna iulie, în valoare de – 20 mil. euro.

Totodată, conform sursei citate, în conformitate cu cele agreate cu partenerii de dezvoltare, în următoarele luni sunt preconizate mai multe intrări de mijloace financiare în bugetul de stat.

Astfel, Banca Mondială va oferi țării noastre 151 mil. euro, dintre care 9,2 mil. dolari SUA grant. Uniunea Europeană acordă Moldovei 125 mil. euro, dintre care 90 mil. euro grant, iar din partea Agenției Franceze pentru Dezvoltare vom primi 15 mil. euro. Ne va susține și  Guvernul României, care va acorda, în timpul apropiat, Republicii Moldova, 10 mil. euro grant.

„Sursele financiare în formă de suport bugetar sunt utilizate pentru asigurarea finanțării priorităților Guvernului, printre care atenuarea afectelor crizei energetice și inflației asupra populației și mediului de afaceri, precum și pentru asigurarea continuării proiectelor de investiții capitale finanțate din surse bugetare”, anunță Ministerul Finanțelor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: