anticoruptie.md

Milioane din afară. OFICIAL: Câți bani au ajuns în conturile Moldovei de la partenerii de dezvoltare, în 2022?

Zeci de milioane de euro și de dolari au ajuns în bugetul de stat al Republicii Moldova de la începutul anului curent. Banii au fost oferiți de partenerii de dezvoltare pentru a sprijini Republica Moldova în diminuarea deficitului bugetar și asigurarea realizării programelor din bugetul de stat conform priorităților de dezvoltare. Potrivit Ministerului Finanțelor, alte peste 300 de milioane de euro urmează să intre în contul Moldovei în următoarele luni.  

Potrivit sursei citate, pe parcursul anului 2022, până la momentul actual, în bugetul de stat au fost încasate mijloace financiare din partea Fondului Monetar Internațional, în luna mai, în valoare de  – 55,1 mil. euro și 86,5 mil. dolari SUA și din partea Guvernului Poloniei, în luna iulie, în valoare de – 20 mil. euro.

Totodată, conform sursei citate, în conformitate cu cele agreate cu partenerii de dezvoltare, în următoarele luni sunt preconizate mai multe intrări de mijloace financiare în bugetul de stat.

Astfel, Banca Mondială va oferi țării noastre 151 mil. euro, dintre care 9,2 mil. dolari SUA grant. Uniunea Europeană acordă Moldovei 125 mil. euro, dintre care 90 mil. euro grant, iar din partea Agenției Franceze pentru Dezvoltare vom primi 15 mil. euro. Ne va susține și  Guvernul României, care va acorda, în timpul apropiat, Republicii Moldova, 10 mil. euro grant.

„Sursele financiare în formă de suport bugetar sunt utilizate pentru asigurarea finanțării priorităților Guvernului, printre care atenuarea afectelor crizei energetice și inflației asupra populației și mediului de afaceri, precum și pentru asigurarea continuării proiectelor de investiții capitale finanțate din surse bugetare”, anunță Ministerul Finanțelor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: