UPDATE „Minciuni plătite cu bani grei”. Reacția PAS după ce un portal străin a publicat „o investigație” privind susținerea formațiunii din Vest
Full Article 3 minutes read

UPDATE „Minciuni plătite cu bani grei”. Reacția PAS după ce un portal străin a publicat „o investigație” privind susținerea formațiunii din Vest

Portalul NewEurope.eu a publicat un material din care reiese că Occidentul ar investi circa 56 de milioane de euro pentru asigurarea victoriei Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Așa numita investigație are un autor anonim, care se ascunde sub numele „Kassandra”. Articolul a fost preluat și de unele portaluri de presă de la Chișinău. Reprezentanții PAS au venit cu o reacție publică. Aceștia au calificat informațiile drept „minciuni”, în spatele cărora ar fi Partidul Socialiștilor.

În materialul publicat pe 4 iulie se arată că New Europe ar fi intrat în posesia unor „documente secrete”, obținute de la serviciile speciale ale unui stat membru al UE. Acestea ar demonstra că Occidentul investește circa 56 de milioane de euro (55,895 milioane) în asigurarea victoriei PAS la alegerile parlamentare anticipate.

Banii ar proveni din SUA, România, Polonia, Cehia, Suedia, Marea Britanie, Italia și Germania, care ar fi „principalul coordonator al operațiunii”. Resursele financiare ar fi utilizate prin mai multe instrumente:

  • Fundații non-guvernamentale;
  • Partide din aceeași familie politică;
  • Proiecte guvernamentale, atât oficiale, cât și neoficiale;
  • Companii private

Articolul a fost preluat de surse mass media din Moldova, precum paranteze.md sau actualitati.md. Reprezentanții PAS au venit cu o reacție. Președintele interimar al formațiunii, Igor Grosu, susține că materialul ar fi plătit de Partidul Socialiștilor.

„În legătură cu un material fals plătit de socialiști referitor la finanțarea PAS în presa de buzunar, precizez următoarele: Cai verzi pe pereți – minciuni plătite cu bani grei de Dodon și socialiști din banii furați de la cetățeni. PAS este primul partid din Republica Moldova care se finanțează legal și transparent. (…) Hoții milionari se pot face luntre și punte – nicio provocare, nicio minciună nu va putea opri dorința cetățenilor de a scăpa de corupție și sărăcie și de a ieși la vot pe 11 iulie”, a menționat acesta.

Am solicitat un comentariu din partea reprezentanților PSRM. Carmana Sterpu, purtătoarea de cuvânt a formațiunii a răspuns:

„Există prea multe voci și argumente care confirmă susținerea imensă logistică, diplomatică, mediatică și financiară din partea Occidentului pentru partidul PAS. Acest partid nu s-ar fi putut afirma atât de rapid în politica moldovenească fără suportul Occidentului, care le-a pus la dispoziție bani, ong-uri, televiziuni și consilieri străini plătiți din fundații externe. Iar acum aceste fapte ies la iveală, prin investigații făcute, apropo, de jurnaliști occidentali care nu intră în schema conspirației în favoarea partidului PAS”.

***

Pe 24 iunie,  ziarul german BILD a publicat un articol în care se arată că, în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, Federația Rusă ar fi „investit 11 453 000 milioane de euro pentru a-l face pe Igor Dodon noul președinte al Republicii Moldova și pentru a-și consolida influența în Europa Centrală”. Liderul PSRM Igor Dodon a negat vehement informațiile.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: