PAS

UPDATE „Minciuni plătite cu bani grei”. Reacția PAS după ce un portal străin a publicat „o investigație” privind susținerea formațiunii din Vest

Portalul NewEurope.eu a publicat un material din care reiese că Occidentul ar investi circa 56 de milioane de euro pentru asigurarea victoriei Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Așa numita investigație are un autor anonim, care se ascunde sub numele „Kassandra”. Articolul a fost preluat și de unele portaluri de presă de la Chișinău. Reprezentanții PAS au venit cu o reacție publică. Aceștia au calificat informațiile drept „minciuni”, în spatele cărora ar fi Partidul Socialiștilor.

În materialul publicat pe 4 iulie se arată că New Europe ar fi intrat în posesia unor „documente secrete”, obținute de la serviciile speciale ale unui stat membru al UE. Acestea ar demonstra că Occidentul investește circa 56 de milioane de euro (55,895 milioane) în asigurarea victoriei PAS la alegerile parlamentare anticipate.

Banii ar proveni din SUA, România, Polonia, Cehia, Suedia, Marea Britanie, Italia și Germania, care ar fi „principalul coordonator al operațiunii”. Resursele financiare ar fi utilizate prin mai multe instrumente:

  • Fundații non-guvernamentale;
  • Partide din aceeași familie politică;
  • Proiecte guvernamentale, atât oficiale, cât și neoficiale;
  • Companii private

Articolul a fost preluat de surse mass media din Moldova, precum paranteze.md sau actualitati.md. Reprezentanții PAS au venit cu o reacție. Președintele interimar al formațiunii, Igor Grosu, susține că materialul ar fi plătit de Partidul Socialiștilor.

„În legătură cu un material fals plătit de socialiști referitor la finanțarea PAS în presa de buzunar, precizez următoarele: Cai verzi pe pereți – minciuni plătite cu bani grei de Dodon și socialiști din banii furați de la cetățeni. PAS este primul partid din Republica Moldova care se finanțează legal și transparent. (…) Hoții milionari se pot face luntre și punte – nicio provocare, nicio minciună nu va putea opri dorința cetățenilor de a scăpa de corupție și sărăcie și de a ieși la vot pe 11 iulie”, a menționat acesta.

Am solicitat un comentariu din partea reprezentanților PSRM. Carmana Sterpu, purtătoarea de cuvânt a formațiunii a răspuns:

„Există prea multe voci și argumente care confirmă susținerea imensă logistică, diplomatică, mediatică și financiară din partea Occidentului pentru partidul PAS. Acest partid nu s-ar fi putut afirma atât de rapid în politica moldovenească fără suportul Occidentului, care le-a pus la dispoziție bani, ong-uri, televiziuni și consilieri străini plătiți din fundații externe. Iar acum aceste fapte ies la iveală, prin investigații făcute, apropo, de jurnaliști occidentali care nu intră în schema conspirației în favoarea partidului PAS”.

***

Pe 24 iunie,  ziarul german BILD a publicat un articol în care se arată că, în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, Federația Rusă ar fi „investit 11 453 000 milioane de euro pentru a-l face pe Igor Dodon noul președinte al Republicii Moldova și pentru a-și consolida influența în Europa Centrală”. Liderul PSRM Igor Dodon a negat vehement informațiile.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: