„Minciuni!”. Reacția lui Andrei Spînu după ce a fost acuzat de Șor că ar deține zeci de milioane de dolari în băncile din străinătate
Full Article 4 minutes read

„Minciuni!”. Reacția lui Andrei Spînu după ce a fost acuzat de Șor că ar deține zeci de milioane de dolari în băncile din străinătate

Viceprim-ministrul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, vine cu o reacție după ce liderul Partidului „ȘOR”, deputatul fugar Ilan Șor, l-a acuzat de corupție. Un act în care sunt prezentate presupusele conturi ale vicepremierului Spînu, făcut public de Șor, indică despre existența a peste 43 de milioane de dolari în mai multe bănci din Marea Britanie, Cipru, Hong Kong și Republica Moldova. Într-un mesaj publicat pe canalul său de Telegram, Spînu a respins acuzațiile și l-a îndemnat pe Șor să revină acasă.

Potrivit presupusului act făcut public de Ilan Șor, vicepremierul Andrei Spînu ar deține mai multe conturi în străinătate, deschise pe numele lui și ale firmelor sale. În total, conform actului, ministrul Infrastructurii ar deține 43 de milioane de euro și dolari. Toate conturile, potrivit lui Șor, au fost deschise în 2015.

Ilan Șor a mai spus că va face o serie de dezvăluiri despre averile ascunse ale mai multor demnitari și funcționari.

„Am creat o procuratură din umbră, care lucrează pentru a identifica funcționarii corupți ai Maiei. Foarte curând, aceasta va deveni o procuratură reală, care îi va băga pe acești corupți la pușcărie!”, a scris Șor pe pagina sa de Facebook.

„Minciuni!”. Reacția lui Andrei Spînu după ce a fost acuzat de Șor că ar deține zeci de milioane de dolari în băncile din străinătate

Facebook/Ilan Șor

Vicepremierul Andrei Spînu a venit cu o reacție pe canalul său de Telegram. Într-un mesaj scurt postat, Spînu a respins acuzațiile aduse de Șor, pe care le-a catalogat drept „minciuni”.

„Urmăresc cum în ultima perioadă, frăția penalilor aruncă minciuni despre mine în spațiu public. Am un singur mesaj pentru ei: „Veniți acasă! Veniți acasă! Veniți acasă, măi copii!””, este mesajul postat de Andrei Spînu.

Precizăm că, anterior, Spînu a negat că ar deține conturi în Hong Kong, însă a recunoscut existența unui cont bancar în România, care „urmează să fie declarat în următoarea declarație de avere”.

Precizăm că, potrivit declarației de avere depuse la ANI, în 2021 Spînu ar fi obținut din funcția de secretar general al Aparatului Președintelui de puțin peste 120.000 lei. Din funcția pe care o deținea în cadrul Secretariatului Parlamentului Republicii Moldova a ridicat 4.120 lei, iar din cea de la minister – peste 96 de mii de lei.

În declarația sa de venit, depusă în perioada în care deținea funcția la Președinție, Spînu declara dividente în valoare de 7.800 euro și 4.105.562 lei din activitatea în cadrul „OneTwoStart Limited” și, respectiv, „Wupp Ltd”. Totodată, atunci Spînu declara un venit de 190.000 lei, pe care l-a obținut din vânzarea unui automobil marca Volkswagen.

Între timp, în declarația de venit depusă după ce a fost numit ministru și viceprim-ministru, Spînu trece dividente obținute din activitatea din cadrul „Wupp Ltd” în mărime de 69.925 euro, fără a trece dividentele declarate anterior, obținute din activitatea la „OneTwoStart Limited”.

Totodată, Spînu a trecut în declarația sa de avere mai multe bunuri imobile în țară și în afara țării, pe care le-ar fi obținut în perioada 2017-2020, dar și o casă de locuit, proprietarul căreia este din 2018, care ar valora 4.720.000 lei. Spînu mai declară două automobile pentru 2021, un Audi Q5, în valoare de 380 mii lei și un Volkswagen Tiguan, în valoare de 27 mii dolari.

La compartimentul conturi financiare în țară sau în străinătate, Spînu a indicat 9 conturi bancare – toate deținute în bănci comerciale din Republica Moldova. Conform declarației, Spînu a depozitat bani atât în lei (34.230 lei), cât și în valută străină (1.112 euro și 545 dolari).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: