Ministerul Agriculturii a solicitat guvernului alocarea a 246 de mln de lei pentru compensarea prejudiciilor cauzate de ploi
Full Article 2 minutes read

Ministerul Agriculturii a solicitat guvernului alocarea a 246 de mln de lei pentru compensarea prejudiciilor cauzate de ploi

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) a solicitat guvernului alocarea a 246 de milioane de lei pentru compensarea parțială prejudiciilor cauzate de ploi. Declarații în acest sens au fost făcute de Ion Perju, în cadrul unui briefing de presă la care au fost prezentate pagubele înregistrate în sectorul agricol, în urma calamităților naturale din ultimele două luni. 

„Vreau să mă refer la culturile de bază, care asigură securitatea alimentară a țării. Starea culturilor la moment este una bună și chiar foarte bună. În partea de sud a țării, în raionul Cahul a început campania de recoltare, pe parcele mici. Este vorba despre recoltarea orzului de toamnă și rezultatele arată destul de bine. Anul este bun pentru culturile de toamnă, dar ploile nu încetinesc. Aceasta a fost partea pozitivă. Starea lucrurilor nu este peste tot atât de bună, întrucât pe parcursul lunilor mai-iunie, am avut ploi puternice, furtuni”, a spus Ion Perju.

Potrivit acestuia, intemperiile s-au produs pe teritoriul a 77 de localități din 23 de raioane, cele mai afectate fiind Sîngerei, Florești, Ungheni, Soroca, Ștefan Vodă, Criuleni, Dondușeni, Șoldănești, Rezina, Ialoveni, Telenești, Orhei, Drochia și Cahul.

„Au fost afectate peste 1640 ha de porumb, 1850 ha de floarea soarelui, peste 1100 ha de grâu, peste 1100 ha de orz, 1467 ha de sfeclă de zahăr, peste 50 ha de rapiță, 17 ha de legume, 367 ha de viță de vie și peste 2200 ha de livezi. Astfel, paguba materială pentru culturile agricole se ridică la peste 227 de milioane de lei”, a spus ministrul Agriculturii.

În acest sens, MADR a solicitat guvernului alocarea a 246 de milioane de lei din fondul de rezervă pentru compensarea parțială a prejudiciilor cauzate infrastructurii rurale și sectorului agricol de calamitățile naturale.

În același context, a fost subliniată necesitatea suplimentării stocurilor de rachete antigrindină.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: