Ministerul Agriculturii vrea să ajungă la un schimb comercial de $1 miliard cu Turcia
Full Article 2 minutes read

Ministerul Agriculturii vrea să ajungă la un schimb comercial de $1 miliard cu Turcia

Relațiile comerciale în domeniul agricol între Moldova și Turcia vor căpăta dimensiuni noi. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea a avut, în cursul zilei de 20 ianuarie, o întrevedere bilaterală cu Ministrul Agriculturii și Pădurilor din Turcia,Vahit Kirisci.

Vladimir Bolea a informat omologul său turc despre situația din complexul agroindustrial al țării, despre importanța asigurarii pieței interne cu legume și fructe proaspete în perioada rece a anului, atunci, când producătorii autohtoni nu pot asigura pe deplin cerințele consumatorilor.

”Deși nu avem hotare comune, relațiile comerciale, însă, sunt ca între vecini, de aceea, ne dorim să le consolidăm, mai ales în domeniul agricol și al silviculturii. În ultimii ani au crescut importurile de citrice, ape minerale, produse de brutărie, struguri proaspeți și uscați, drojdii, făină de grâu, arahide, nuci și alte fructe uscate. De asemenea, Republica Moldova exportă constant pe piața din Turcia semințe și ulei de floarea soarelui, porumb și grâu. A fost reluat și exportul de mere proaspete, cireșe, caise, ceapă și usturoi. Vrem să preluăm experiența Turciei în domeniul procesării legumelor și irigării, de asemenea, ne dorim să îmbunătățim cadrul legal, care ține de sectorul zootehnic, pentru a putea intra pe piața Turciei cu produse de origine animală și animale vii”, a precizat oficialul de la Chișinău.

Astfel, reeșind din colaborare, ministerul și-a setat ca obiectiv, să ajungă la schimbul comercial de până la 1 miliard dolari SUA.

„Sunt sigur că, există loc pentru a majora cantitățile exportate de produse agricole moldovenești”, a adăugat Bolea.

De asemenea, Vladimir Bolea a discutat despre cei 278 de studenți din Republica Moldova care studiază în Turcia. Părțile au agreat să se întâlnească cât de curând posibil în cadrul comisiei mixte.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: