Vladimir Bolea

Ministerul Agriculturii vrea să ajungă la un schimb comercial de $1 miliard cu Turcia

Relațiile comerciale în domeniul agricol între Moldova și Turcia vor căpăta dimensiuni noi. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea a avut, în cursul zilei de 20 ianuarie, o întrevedere bilaterală cu Ministrul Agriculturii și Pădurilor din Turcia,Vahit Kirisci.

Vladimir Bolea a informat omologul său turc despre situația din complexul agroindustrial al țării, despre importanța asigurarii pieței interne cu legume și fructe proaspete în perioada rece a anului, atunci, când producătorii autohtoni nu pot asigura pe deplin cerințele consumatorilor.

”Deși nu avem hotare comune, relațiile comerciale, însă, sunt ca între vecini, de aceea, ne dorim să le consolidăm, mai ales în domeniul agricol și al silviculturii. În ultimii ani au crescut importurile de citrice, ape minerale, produse de brutărie, struguri proaspeți și uscați, drojdii, făină de grâu, arahide, nuci și alte fructe uscate. De asemenea, Republica Moldova exportă constant pe piața din Turcia semințe și ulei de floarea soarelui, porumb și grâu. A fost reluat și exportul de mere proaspete, cireșe, caise, ceapă și usturoi. Vrem să preluăm experiența Turciei în domeniul procesării legumelor și irigării, de asemenea, ne dorim să îmbunătățim cadrul legal, care ține de sectorul zootehnic, pentru a putea intra pe piața Turciei cu produse de origine animală și animale vii”, a precizat oficialul de la Chișinău.

Astfel, reeșind din colaborare, ministerul și-a setat ca obiectiv, să ajungă la schimbul comercial de până la 1 miliard dolari SUA.

„Sunt sigur că, există loc pentru a majora cantitățile exportate de produse agricole moldovenești”, a adăugat Bolea.

De asemenea, Vladimir Bolea a discutat despre cei 278 de studenți din Republica Moldova care studiază în Turcia. Părțile au agreat să se întâlnească cât de curând posibil în cadrul comisiei mixte.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

bbc.com

Zelenski i-a retras cetățenia capului Bisericii Ortodoxe Ucrainene

Serviciul de Securitate al Ucrainei a anunțat că președintele Vladimir Zelenski a semnat un decret prin care îi retrage cetățenia mitropolitului Bisericii Ortodoxe Ucrainene Onufrie (pe numele său real – Orest Berezovski), relatează BBC.

„Serviciul de Securitate al Ucrainei a constatat că Berezovski (Onufrie) a obținut în mod voluntar cetățenia Rusiei în 2002. Despre aceasta nu a informat autoritățile competente ale Ucrainei. În același timp, după aceasta, a continuat să folosească statutul de cetățean al statului nostru”, au comunicat reprezentanții Serviciului de Securitate al Ucrainei. Potrivit instituției ucrainene, mitropolitul menține legătura cu Patriarhia de la Moscova și „a împiedicat în mod conștient obținerea independenței canonice a Bisericii ucrainene”.

În reacție, potrivit sursei citate, un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ucrainene a declarat: „Preafericitul mitropolit Onufrie a explicat că deține doar pașaportul de cetățean al Ucrainei. El niciodată nu s-a adresat autorităților altor state în legătură cu obținerea altei cetățenii”.

Sursa citată a menționat că, în primăvara anului 2023, mitropolitul Onufrie a declarat că nu deține pașaport rusesc.

Anterior, jurnaliștii au publicat o investigație conform căreia conducătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a obținut în anii 2002–2003 pașaport de cetățean al Rusiei. Mitropolitul a explicat că a studiat la Seminarul Teologic din Moscova, la Lavra Sfânta Treime a Sfântului Serghei. După destrămarea URSS, el de facto avea cetățenia Rusiei, dar a dobândit și cetățenia Ucrainei. „Cetățenia rusă mi-a fost prelungită automat, dar nu am fost interesat de ea și nu am folosit-o”, a declarat capul Bisericii Ortodoxe Ucrainene. „Între Ucraina și Rusia existau relații frățești bune. Când aceste relații au început să se deterioreze, mai ales în ultimii 10 ani, am lăsat cetățenia rusă”, a adăugat el.

Menționăm că, până la război, Biserica Ortodoxă Ucraineană aparținea Patriarhiei de la Moscova, iar în mai 2022 a organizat un sobor în urma căruia și-a declarat independența. Totuși, conform sursei citate, discuțiile privind dacă aceasta a devenit cu adevărat independentă de Moscova au continuat. Mulți episcopi și preoți nu au susținut desprinderea Bisericii Ortodoxe Ucrainene de Moscova. Mitropolitul Onufrie a subliniat că s-a pronunțat împotriva războiului și a condamnat agresiunea Rusiei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: