Imagine simbol/zonadesecuritate.md

Ministerul Apărării a spus de câți bani are nevoie Moldova pentru a-și moderniza forțele armate

Moldova are nevoie de 250 de milioane de euro pentru a-și moderniza forțele armate după invadarea Ucrainei de către Rusia. Declarația a fost făcută de secretarul de stat al Ministerului Apărării Valeriu Mija, scrie Reuters

„Punctul de plecare pentru o schimbare a opiniei publice cu privire la dezvoltarea sectorului de apărare, desigur, a fost șocul din februarie 2022. Perioada romantismului cu vise de pace eternă s-a încheiat și este nevoie de o abordare diferită”, a spus Mija.

Potrivit lui, pentru modernizarea forțelor armate este nevoie de 250 milioane de euro. Secretarul de stat a menționat că Moldova trebuie să primească 87 milioane de euro din Fondul european pentru pace, precum și o creștere a bugetului de 80 milioane de euro.

„Există și alte cifre care nu pot fi făcute publice, inclusiv din cauza secretelor comerciale. De exemplu, achiziționarea sistemelor de apărare aeriană nu a fost o prioritate până de curând, dar evenimentele de anul trecut ne-a făcut să ne schimbăm opinia și acest lucru va necesita fonduri”, a conchis el.

Alocațiile pentru instituția de apărare constituie în 2023 circa 1,7 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 0,55% din PIB. Cheltuielile pe sectorul „Apărare Națională” au crescut cu circa 68,2% comparativ cu anul 2022, ajungând la 1,52 miliarde lei.

În ajun, premierul Dorin Recean a declarat că Rusia „deja pe față este o amenințare a securității Republica Moldova” și că țara noastră a avut mult timp ezitări la acest subiect. Potrivit oficialului, moldovenii au „o problemă națională de încredere în sine”. Aceasta, a adăugat el, ne-a afectat inclusiv cum noi ne plasăm în tot acest mediu”. Recean a spus că „este timpul să înțelegem că și noi putem să producem valoare”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: