Recean: Rusia deja pe față este o amenințare a securității Republicii Moldova
Full Article 4 minutes read

Recean: Rusia deja pe față este o amenințare a securității Republicii Moldova

Premierul Dorin Recean a declarat că Rusia „deja pe față este o amenințare a securității Republica Moldova” și că țara noastră a avut mult timp ezitări la acest subiect. Potrivit oficialului, moldovenii au „o problemă națională de încredere în sine”. Aceasta, a adăugat el, ne-a afectat inclusiv cum noi ne plasăm în tot acest mediu”. Recean a spus că „este timpul să înțelegem că și noi putem să producem valoare”. 

Premierul a participat, pe 12 aprilie, la Forumul de discuții „Viziunea strategică privind asigurarea securității naționale în contextul elaborării Strategiei securității naționale”.

Lecția noastră este că de aici încolo Rusia deja pe față este o amenințare a securității Republicii Moldova. Noi lung am avut această discuție geopolitică, noi lung am avut aceste ezitări. Eu cred că pentru toată lumea astăzi lucrul acesta este clar și pe față”, a spus Recean.

Premierul a adăugat că „este dificil să comunici acum cu toată lumea la acest subiect”.

„Ieri eram la Taraclia și discutam cu cineva acolo local și am abordat subiectul ce se întâmplă în Ucraina. Avem o problemă foarte mare, o problemă națională de încredere în sine. Noi ca o națiune mică, întotdeauna ne-am comportat ca o națiune cu capacități limitate. Și aceasta ne-a afectat inclusiv cum noi gândim, cum noi ne plasăm în tot acest mediu”, a menționat prim-ministrul.

Recean a mai spus că „nouă ni s-a impus această neutralitate ca și instrument de politică externă”. „Și respectiv s-a pornit de la premisa că noi suntem neutri, cumva apărați, dar nu am reușit să explicăm cetățenilor ce înseamnă acest instrument de neutralitate”, a comunicat el.

În termen lung, noi nu putem să generăm atâta valoare adăugată cât să investim într-un sistem de securitate militară, care să ne protejeze. (…) Din perspectiva termenului lung, economia spune că trebuie să-ți dezvolți și celelalte instituții, să fie reziliente. Nu doar instituțiile care sunt implicate în apărare”, a precizat Recean.

Oficialul a adăugat că autoritățile observă în această perioadă „cum corupția a devenit și este o amenințare la securitatea națională”. „Atunci când corupția, criminalul se susțin reciproc și se aliniază cu cei care sunt amenințare la securitatea națională, mă refer la Rusia, ce efecte produce? De asta, aici tot avem nevoie să intervenim”, a comunicat Recean.

Ziceam că noi vom construi strategia în jurul acestor amenințări. Va trebui să mobilizăm resurse și interne, și externe. Trebuie să ne poziționăm puțin altfel, în sens că noi tot mergem pe la parteneri și tot rugăm „haideți aici nu ne ajunge, acolo nu ne ajunge”. Este timpul să înțelegem că și noi putem să producem valoare, este timpul ca și noi să ne poziționăm ca și cei care putem să protejăm 1200 de km de frontieră de război, noi asta deja facem și asta trebuie să explicăm la toată lumea”, a conchis Dorin Recean.

***

Anterior, președinta Republicii Moldova Maia Sandu a vorbit despre planurile Federației Ruse de destabilizare a Republicii Moldova și cum acționează instituțiile statului în vederea asigurării securității țării. Șefa statului a spus că au fost recepționate documente de la partenerii noștri ucraineni, care presupun organizarea mai multor activități subversive.

Șefa statului a mai spus că „planul pentru perioada următoare presupune diversiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici”.

„Materialele conțin instrucțiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetățeni ai Federației Ruse, Republicii Belarus, Serbiei și Muntenegru. Vă asigur că instituțiile statului lucrează la prevenirea acestor provocări”, a adăugat șefa statului.

Inițial, despre planul de destabilizare a Republicii Moldova a vorbit președintele Ucrainei Vladimir Zelenski, fapt despre care a informat-o pe Maia Sandu. Ulterior, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a confirmat recepționarea informațiilor respective de la partenerii ucraineni.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: