Radio Europa Liberă

Ministerul de Externe condamnă retorica lui Lavrov: Rusia folosește energia ca armă politică pentru destabilizare

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a respins ferm acuzațiile lansate recent de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, calificându-le drept nefondate și nejustificate. Diplomația moldovenească a subliniat că situația critică privind resursele energetice din regiunea transnistreană este rezultatul direct al deciziilor companiei ruse Gazprom, care nu și-a respectat obligațiile contractuale privind livrarea gazelor naturale către Republica Moldova.

„Federația Rusă utilizează din nou resursele energetice ca pârghie politică pentru destabilizarea țării noastre. Este inacceptabil ca problemele energetice să fie folosite ca instrument de presiune politică”, se menționează într-un comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova.

Acuzațiile Rusiei au fost lansate vineri, când ministrul Serghei Lavrov a afirmat că Republica Moldova ar folosi criza energetică pentru a „rezolva cu forța problema transnistreană”. El a avertizat că Moscova „va răspunde în mod adecvat oricăror provocări” și a promis că va proteja cetățenii ruși din Transnistria, precum și contingentul militar rus din regiune.

Lavrov a susținut că „indiferența Chișinăului” față de regiunea transnistreană a fost demascată prin nerecunoașterea datoriilor către Gazprom și prin refuzul Kievului de a extinde tranzitul gazelor rusești. El a mai adăugat că militarizarea Moldovei subminează asigurările de rezolvare pașnică a conflictului.

În reacție la aceste acuzații, Ministerul de Externe de la Chișinău a reiterat angajamentul țării pentru soluționarea diferendului transnistrean exclusiv prin mijloace pașnice, politice și diplomatice. De asemenea, s-a evidențiat că această poziție a fost reafirmată atât în cadrul recentei Ședințe Ministeriale a OSCE de la Malta, cât și în timpul vizitei oficiale a președintei OSCE, Elina Valtonen, în Republica Moldova, la începutul lunii ianuarie 2025.

„Asemenea declarații ale părții ruse sunt neconstructive și contravin eforturilor internaționale de promovare a stabilității și securității în regiune. Îndemnăm Rusia să se abțină de la retorică provocatoare și să sprijine dialogul pașnic”, a declarat Ministerul de Externe moldovean.

Diplomația moldovenească a precizat că responsabilitatea pentru situația energetică din regiunea transnistreană revine companiei Gazprom, care nu și-a onorat obligațiile de livrare a gazelor naturale, în baza unui contract valabil până în 2026. Autoritățile de la Chișinău au subliniat că toate soluțiile propuse pentru depășirea crizei trebuie să fie transparente și conforme cu normele internaționale, fără utilizarea unor scheme obscure.

Ministerul Afacerilor Externe a reafirmat că Republica Moldova își menține angajamentul față de dreptul internațional și față de protejarea intereselor cetățenilor săi, inclusiv a celor din regiunea transnistreană. Guvernul de la Chișinău a condamnat politizarea resurselor energetice și a făcut apel la Rusia să contribuie la crearea unui climat de stabilitate în regiune, fără ingerințe externe.

„Destabilizarea regiunii nu este dorită nici de cetățenii de pe malul drept, nici de cei de pe malul stâng al Nistrului. Este evident că aceste acțiuni urmăresc să creeze haos, dar Republica Moldova va continua să promoveze pacea și stabilitatea”, a concluzionat Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: