Ministerul de Externe reacționează la declarația ambasadorului României. Mesajul secretarului de stat
Full Article 2 minutes read

Ministerul de Externe reacționează la declarația ambasadorului României. Mesajul secretarului de stat

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) i-a solicitat lui Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău, „să se abțină de la declarații care ar atenta la dreptul la pluralitate de opinii din societatea moldovenească”. Despre acest lucru se anunță într-un comunicat emis de MAEIE.

Potrivit sursei citate, secretarul de stat Dumitru Socolan a avut o întrevedere cu Daniel Ioniță, în cadrul căreia au fost abordate aspecte privind evoluţia relaţiilor bilaterale moldo-române. Interlocutorii au efectuat un schimb de opinii și pe marginea chestiunilor actuale de pe agenda celor două ţari, în plan bilateral, cooperare sectorială și modalități de consolidare a cadrului juridic.

Totodată, diplomatului român „i s-a solicitat în spiritul Convenției de la Viena să se abțină de la declarații care ar atenta la dreptul la pluralitate de opinii din societatea moldovenească, garantat de Constituția țării și angajamentele internaționale ale Republicii Moldova”.

Precizăm că pe 8 aprilie, în cadrul unei emisiuni TV, Daniel Ioniță a declarat că mai degrabă ar vaccina moldovenii „nu împotriva COVID, ci a moldovenismului primitiv”. Deputatul socialist Grigore Novac a criticat declarațiile ambasadorului României la Chișinău, catalogându-le drept „deloc diplomatice” și „batjocoritoare”.

Ulterior, Daniel Ioniță a explicat că declarațiile sale au fost scoase din context. „Majoritatea a mers după titlul de ziar, foarte puțini s-au uitat la emisiune și au văzut contextul în care m-am referit la acele chestiuni și aici sunt două aspecte. În primul rând, vă rog, încadrați în context declarația respectivă și menționați că m-am referit în glumă la toată chestiunea. În al doilea rând, prin „moldovenism primitiv” am în vedere moldovenismul susținut de către unii în Republica Moldova doar din considerente de natură ideologică, care nu au legătură absolut deloc cu adevărul științific”, a spus Daniel Ioniță.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: