stelianmuscalu.ro

Ministerul Economiei: În perioada 2022-2024, creșterea economică se va menține pe o traiectorie ascendentă

În 2021, produsul intern brut va înregistra o creștere reală de circa 6%, iar în următorii ani (2022-2024) creșterea economică se va menține pe o traiectorie ascendentă în jur de 4%, fiind în proximitatea PIB-ului potențial. Informații în acest sens au fost prezentate de Ministerul Economiei și Infrastructurii, în urma elaborării unei variante preliminare a prognozei indicatorilor macroeconomici pentru anii 2022-2024. 

Astfel, în 2021, sectorul industrial va reveni pe un trend pozitiv. Datorită îmbunătățirii cererii externe așteptate din regiune, ca urmare a procesului de vaccinare împotriva virusului COVID-19, se va îmbunătăți situația în ramurile exportatoare, inclusiv în cadrul Zonelor Economice Libere, unde se anticipează o creștere a activității industriale cu circa 3,9% în 2021. În ceilalți ani de prognoză, se anticipează o evoluție stabil-pozitivă încadrată între 3-4% a sectorului industrial, un factor stimulativ fiind creșterea investițiilor în mașini și utilaje realizate în anii de până la criză, care vor determina creșterea productivității în sector.

După un an de secetă profundă, anul curent se anticipează o creștere a producției agricole cu circa 29%. Totuși, din cauza constrângerilor financiare a producătorilor mici și mijlocii, ca urmare a efectelor secetei anului 2020 și a pandemiei COVID-19, volumul producției agricole nu va reveni la nivelul de până la secetă. În următorii ani, în contextul unor condiții climatice relativ favorabile anticipate și creșterii investițiilor în sector, se prognozează o creștere a sectorului agricol cu 3-5%.

În anul 2021, activitatea investițională va continua să fie afectată de consecințele pandemiei, dar va înregistra valori pozitive (+2%). Investițiile publice în infrastructură, inclusiv cele finanțate din sursele partenerilor de dezvoltare vor continua, însă limitările bugetare nu vor permite creșterea acestora. Totuși, situația creditară favorabilă, tendința de retehnologizare a economiei, vor fi factori care vor contribui pozitiv la evoluția investițiilor private.

În Zonele Economice Libere se anticipează o creștere de două ori a investițiilor comparativ cu anul trecut, planificându-se reluarea proiectelor investiționale planificate pentru 2020, precum și lansarea unor proiecte noi în condițiile îmbunătățirii mediului extern. În anii următori (2022-2024) se anticipează că investițiile vor evolua stabil pozitiv, în ritmuri de creștere de circa 4% anual.

Menționăm că la elaborarea prognozei s-a luat în considerare evoluția economiei naționale în anul precedent, sub impactul pandemiei COVID-19, principalele aspecte ale prognozei economiei mondiale, în special a ţărilor care sunt principali parteneri comerciali ai Republicii Moldova, precum şi prognoza privind rata inflației şi cursul de schimb al leului, coordonată cu Banca Națională a Moldovei.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

telegraf.news

Apel către Maia Sandu să nu promulge Legea cu privire la medicamente: „Acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice”

Cincisprezece reprezentanți ai societății civile și comunității profesionale medicale au publicat pe 3 iulie o adresare către președinta țării, Maia Sandu, în care îi cere să nu promulge noua Lege cu privire la medicamente, adoptată de Parlament în lectură finală luna trecută. Potrivit semnatarilor, că textul legii „acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice, în detrimentul sănătății oamenilor”.

Noi, reprezentanți ai organizațiilor societății civile și ai comunității profesionale din Republica Moldova, ne exprimăm profunda îngrijorare față de faptul că proiectul de lege cu privire la medicamente nr. 38 din 12 februarie 2025 a fost adoptat de Parlament la 19 iunie 2025 fără desfășurarea unor consultări publice corespunzătoare și fără a ține cont de recomandările argumentate din partea societății civile. Deși au fost transmise numeroase solicitări în anii 2024 și 2025, Ministerul Sănătății și Parlamentul nu au organizat discuții publice și incluzive privind textul proiectului de lege cu privire la medicamente, încălcând astfel principiile de transparență și participare consfințite atât în legislația națională, cât și în standardele internaționale”, se arată în adresare.

Potrivit documentului, propunerile formulate de societatea civilă „nu au fost luate în considerare”, textul legii adoptat de Parlament ar încălca standardele internaționale în domeniul dreptului la sănătate și nu ar corespunde angajamentelor asumate de Republica Moldova în raport cu UE.

Ne îngrijorează în mod deosebit faptul că legea cu privire la medicamente adoptată acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice, în detrimentul sănătății oamenilor, ceea ce contravine articolului 1 din Constituția Republicii Moldova, potrivit căruia demnitatea umană, drepturile și libertățile omului constituie valori supreme și sunt garantate de stat. De asemenea, legea adoptată contravine articolului 313 din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care prevede că sănătatea publică trebuie să prevaleze asupra intereselor comerciale.

Legea adoptată nu prevede mecanisme eficiente pentru asigurarea unui echilibru între protecția drepturilor de proprietate intelectuală (brevete) și dreptul la accesul medicamentelor necesare. Republica Moldova, în calitate de stat membru al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), are dreptul de a utiliza aceste mecanismele prevăzute de Acordul privind aspectele legate de comerț ale drepturilor de proprietate intelectuală (Acordul TRIPS) și Declarația de la Doha, însă aceste instrumente nu au fost reflectate corespunzător în textul legii adoptate”, se mai arată în adresare.

Astfel, semnatarii solicită președintei Maia Sandu să promulge Legea cu privire la medicamente în forma sa actuală și să o transmită Parlamentului pentru reexaminare, cu luarea în considerare a obiecțiilor și recomandărilor formulate de societatea civilă.

Adresarea către șefa statului a fost semnată de:

  • Ruslan Poverga, Director Executiv, Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă”;
  • Ana Cerneva, Membru Asociației Obștești `Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală LEADER”;
  • Liudmila Untura, AO CREDINȚA (membrul Liga PTH RM);
  • Ilia Trombițki, AO ECO-TIRAS;
  • Olga Antonova, Administrator, AO Asociația pentru Transparența și Apărare Drepturilor Omului „CETĂȚEAN ACTIV”;
  • Lela Metreveli, Director, A.O. Ambasada Drepturilor Omului (Human Rights Embassy);
  • Ala Revenco, Director executiv, AO „Părinți Solidari”;
  • Angela Frolov, Directoare, AO Centrul de Informații GENDERDOC-M;
  • Ala Iațco, Președinta, AO Uniunea pentru Echitate și Sănătate;
  • Vasile Cocîrla, Membru de board, AO Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM);
  • Galina Climov, Director Executiv, Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova (AOPD);
  • Vanu Jereghi, Director Executiv, Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM);
  • Natalia Vilcu-Bajurean, Asociația părinților copiilor cu cancer „Viața fără leucemie”;
  • Victor Izbaș, AO „IV ANIMO”;
  • Roman Andriiv, Director strategic, AO Platforma Națională a Tinerilor pentru Participare Activă.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: