Tudor Mardei / NewsMaker

Ministerul Justiției respinge acuzațiile Veronicăi Dragalin de tergiversare în cazul extrădării lui Ilan Șor

Ministerul Justiției respinge acuzațiile Veronicăi Dragalin privind o presupusă lipsă de acțiune în procesul de extrădare a lui Ilan Șor, subliniind că demersurile oficiale au fost inițiate încă din februarie 2020, imediat după confirmarea prezenței acestuia în Israel. Potrivit unui comunicat al instituției, autoritățile israeliene au primit cererea de extrădare pe 14 februarie 2020, iar de atunci au fost făcute mai multe solicitări și actualizări ale dosarului, în încercarea de a urgenta procedura.

„În august 2021, Ministerul Justiției a răspuns solicitărilor părții israeliene, furnizând informații și documente suplimentare. Ulterior, în noiembrie 2021 și noiembrie 2022, au fost trimise noi solicitări pentru a afla stadiul examinării cererii. Procesul a continuat și în 2023, după ce Curtea de Apel Chișinău a emis o decizie definitivă privind condamnarea lui Ilan Șor. Pe 19 aprilie 2023, Ministerul Justiției a informat autoritățile israeliene despre această hotărâre și a cerut accelerarea procedurilor. Câteva luni mai târziu, în iulie, instituția a expediat o versiune actualizată a cererii, completată cu noile circumstanțe și recomandările Procuraturii Anticorupție. În decembrie 2023, a fost trimisă o nouă solicitare către Israel pentru clarificarea stadiului dosarului”, se explică în comunicat.

Între timp, Ilan Șor a fost localizat și în Federația Rusă, iar pe 16 februarie 2024, Ministerul Justiției a transmis o cerere de extrădare către Procuratura Generală a Rusiei. Instituția afirmă că este pregătită să furnizeze orice documente suplimentare necesare pentru a sprijini acest demers.

Declarațiile Ministerului Justiției vin după ce șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Drăgălin, a acuzat instituția de sabotaj în procesul de extrădare a lui Ilan Șor din Israel. Potrivit acesteia, Ministerul ar fi refuzat inițial să trimită cererea conform unui format stabilit cu procurorii israelieni, fiind nevoie de intervenția președintelui țării, a premierului și a președintelui Parlamentului pentru ca documentul să fie expediat în varianta propusă de Procuratura Anticorupție.

Ministerul Justiției califică aceste acuzații drept nefondate și insistă că a respectat toate procedurile internaționale în materie de extrădare. Instituția subliniază că transmiterea cererilor de extrădare este de competența sa exclusivă și că procesul s-a desfășurat conform legislației în vigoare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

Criza economică din regiunea transnistreană: Victor Gușan a donat €1,8 mln Primăriei Tiraspol

Cel mai mare om de afaceri din regiunea transnistreană, proprietarul holding-ului Sheriff, Victor Gușan, a transferat din contul său personal 35 de milioane de „ruble transnistrene” (aproape 1,8 milioane de euro) către primăria orașului Tiraspolului, în calitate de „ajutor caritabil”. Informația a fost raportată pe 1 iulie de postul local de televiziune TSV, care a mai menționat că, din cauza crizei energetice, orașul se confruntă cu dificultăți financiare serioase.

Televiziunea, citând primarul Tiraspolului, Ilona Turiaeva, a transmis că „banii vor fi folosiți în primul rând pentru rezolvarea problemelor gospodărești”.

Amintim că, anterior, autoritățile nerecunoscute ale regiunii transnistrene au recunoscut că situația economică este critică și nu au exclus un „colaps financiar și social” în regiune. Problema rămâne aceeași — volumele insuficente de gaz, care a dus la o scădere bruscă a producției și a bugetului local. NewsMaker a relatat ce se știe despre criza din regiune și care sunt prognozele pentru viitor (detalii – aici).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: