Ministerul Sănătății, despre imunizarea copiilor împotriva Covid: „Este foarte probabil că, în perioada următoare, vom oferi părinților ocazia”
Full Article 3 minutes read

Ministerul Sănătății, despre imunizarea copiilor împotriva Covid: „Este foarte probabil că, în perioada următoare, vom oferi părinților ocazia”

În timpul apropiat, în Republica Moldova ar putea fi dat startul imunizării copiilor împotriva Covid-19. Declarația a fost făcută de către secretarul de stat al Ministerului Sănătății Svetlana Nicolaescu, în cadrul conferinței de presă din 20 octombrie. Oficialul a precizat că numărul minorilor testați pozitiv cu Covid-19 este de două ori mai mare în prezent decât în „valurile” precedente ale pandemiei.

Numărul copiilor testați pozitiv cu Covid-19 a crescut semnificativ în ultima perioadă. Totuși, majoritatea dintre minori nu dezvoltă forme grave ale infecției. În context, autoritățile se pregătesc să asigure părinților posibilitatea de a-și vaccina copiii împotriva virusului.

„La moment, analizăm datele privind numărul de cazuri înregistrate și evoluția lor. Este îngrijorător că, din numărul total de cazuri înregistrate, în jur de 10-12% sunt în rândul copiilor. În comparație, în valurile anterioare, ponderea era de 5-6% – practic de două ori mai mic. Ne îngrijorează că a crescut și numărul total de cazuri. Din 9000 de cazuri înregistrate pe săptămână, peste 1000 sunt în rândul copiilor. În cea mai mare parte, sunt cazuri ușoare, care nu necesită intervenții majore, nu avem încă înregistrate cazuri grave. Subiectul este examinat de experții din domeniul imunizării, care au oferit anumite recomandări pentru Ministerul Sănătății. Este foarte probabil ca, în perioada următoare, să oferim părinților, care optează pentru vaccinare, ocazia să asigure acest lucru”, a declarat Svetlana Nicolaescu.

***

Discuțiile în cadrul ANSP despre vaccinarea copiilor cu vârsta mai mare de 12 ani au început încă la începutul lunii august, însă inițiativa nu putea fi implementată din cauza deficitului de vaccinuri produse de companiile Pfizer și Moderna (Moderna în Republica Moldova nu a fost livrată până acum).

Amintim că OMS a aprobat utilizarea vaccinurilor Pfizer și Moderna în rândul adolescenților cu vârstele curpinse între 12 și 16 ani.

În România, vaccinarea copiilor cu vârsta de cel puțin 12 ani a început pe 2 august. Vaccinul anti-Covid-19 de la Pfizer pentru grupa de vârstă 5-11 ani este așteptat să fie autorizat în Europa la finalul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie, a anunțat, la Digi24, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. Astfel, primele doze pentru această categorie de vârstă vor ajunge în România în decembrie. Pentru anul 2022, România a contractat 1,2 milioane de doze de vaccin pentru copii, acestea venind în alt tip de flacoane.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: