Ministra Justiției critică amânarea desemnării membrilor CSM: „Se impune întreprinderea unor soluții dure”
Full Article 2 minutes read

Ministra Justiției critică amânarea desemnării membrilor CSM: „Se impune întreprinderea unor soluții dure”

Ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru criticat suspenadarea Adunării Generale a Judecătorilor, în cadrul căreia ar fi trebuit să fie desemnați membrii CSM. Ministra a declarat că în condițiile actuale „se impune întreprinderea unor soluții dure”.

„Adunarea Generală a Judecătorilor, de azi, a fost o șansă de a debloca situația precară din justiție, prin alegerea și formarea unui organ de autoadministrare. Cu regret, prin amânarea alegerilor membrilor CSM, înțeleg, că se dorește, dimpotrivă, perpetuarea situației grave din justiție. Reieșind din majoritatea opiniilor expuse de judecători, înțeleg, că interesul public mai puțin a contat și, că nu se dorește crearea unui CSM cu care să fie un nou început pentru rezolvarea problemelor din justiție, (numirea în funcție a judecătorilor, soluționarea mai rapidă a cazurilor, luarea deciziilor importante de administrare în sistemul judecătoresc). Astfel, se putea valorifica oportunitatea de a fi parte a reformei justiției și, mai ales, de a restabili imaginea sistemului judecătoresc”, a scris ministra pe Facebook.

Veronica Mihailov-Moraru a menționat că, în calitate de Ministră a Justiției, își dorește un partener pentru implementarea agendei pentru aderarea la UE, pentru a consolida domeniul justiției și cel anticorupției.

„În circumstanțele actuale, se impune întreprinderea unor soluții dure și, de această dată, chiar nu pot fi invocate acuzații de imixtiune”, a conchis aceasta.

Amintim că, pe 17 martie, la Chișinău s-a desfășurat Adunarea generală a judecătorilor. Ședința a fost deliberativă,întrucât s-au prezentat 330 de magistrați, însă după o serie de discursuri, judecătorii au decis să întrerupă ședința. Aceasta ar urma să fie reluată pe 28 aprilie.

Ulterior, președinta Maia Sandu a venit cu o reacție. Aceasta a menționat că magistrații „au decis totuși să blocheze  curățarea sistemului justiției”. Totodată, șefa statului a anunțat că, „în legătură cu situația excepțională din justiție”, convoacă pe 22 martie, Consiliul Suprem de Securitate.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: