Miniștrii Apărării din Franța și Rusia, prima discuție din 2022. Lecornu i-a spus lui Șoigu că Parisul va continua să susțină Ucraina
Full Article 3 minutes read

Miniștrii Apărării din Franța și Rusia, prima discuție din 2022. Lecornu i-a spus lui Șoigu că Parisul va continua să susțină Ucraina

Ministrul Apărării al Franței, Sebastien Lecornu, și omologul său rus Serghei Șoigu au avut o conversație telefonică pe 3 aprilie. Oficialii au vorbit despre atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall din Rusia și invazia rusă din Ucraina. Aceasta a fost prima discuție dintre miniștrii Apărării din Franța și Federația Rusă din octombrie 2022. 

Potrivit unui comunicat publicat de Ministerul Apărării al Franței, Sebastien Lecornu a condamnat „cu fermitate” atacul terorist de la Crocus City Hall. Acesta a exprimat solidaritatea Franței cu victimele atentatului și familiile lor.

Lecornu i-a transmis lui Șoigu că autoritățile de la Paris nu dețin nicio informație despre faptul că Ucraina, țara care se confruntă cu invazia rusă, ar avea vreo legătură cu atacul. Ministrul francez al Apărării a solicitat Federației Ruse „să renunţe la orice instrumentalizare” a atentatului, referindu-se aparent la acuzația privind implicarea Ucrainei în acesta.

Lecornu a exprimat disponibilitatea Franței de a coopera în lupta împotriva terorismului și s-a declarat în favoarea extinderii schimburilor bilaterale pentru a maximiza eficiența în combaterea acestei amenințări”, se arată în comunicat.

Sursa citată a menționat că ministrul Lecornu a condamnat „fără rezerve” invazia declanșată de Rusia în Ucraina. Oficialul reiterat că Franța va continua să îi sprijine pe ucraineni „atât de mult și de intens cât este necesar”.

De cealaltă parte, Ministerul Apărării din Rusia a menționat, într-un comunicat, că discuția dintre Sebastien Lecornu și Serghei Șoigu a avut loc „la cererea urgentă a părții franceze”. Lecornu, după cum susține ministerul, Lecornu „a încercat cu insistență să convingă că Ucraina și țările occidentale nu au fost implicate” în atacul de la Crocus City Hall. La rândul său, Serghei Șoigu a declarat că autoritățile ruse „au informații despre urma ucraineană” în organizarea atacului. „Regimul de la Kiev nu face nimic fără aprobarea curatorilor săi occidentali. Mizăm pe faptul că, în acest caz, serviciile secrete franceze nu stă în spatele lui”, a spsu Șoigu, potrivit comunicatului.

Atacul terorist de la Crocus City Hall, amplasat în orașul Krasnogorsk, regiunea Moscova, a avut loc în seara zilei de 22 martie, înainte de concertul trupei Picnic. Mai multe persoane au dat buzna în clădire și au deschis focul, rănind 551 de persoane și ucigând – 144. O aripă a grupării teroriste Statul Islamic (ISIS) din Afganistan, numită Wilayat Khorasan, a revendicat responsabilitatea pentru atac. Cu toate acestea, autoritățile ruse sugerează că Ucraina ar sta în spatele atacului terorist. Președintele rus Vladimir Putin a declarat, anterior, că, după ce au comis atentatul, atacatorii plănuiau să fugă în Ucraina, unde le fusese „pregătită” de partea ucraineană „o fereastră” pentru a trece granița.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: