Ministrul Apărării: Armata Republicii Moldova a fost şi este pregătită pentru a-şi apăra ţara 
Full Article 3 minutes read

Ministrul Apărării: Armata Republicii Moldova a fost şi este pregătită pentru a-şi apăra ţara 

Armata Naţională a fost şi este pregătită pentru a-şi apăra ţara, iar autorităţile monitorizează cu atenţie situaţia din regiune. Declarația a fost făcută de ministrul apărării Anatolie Nosatîi, în cadrul unui eveniment public, pe 28 aprilie, desfăşurat la Căuşeni, relatează TRM.

În acelaşi timp, şeful de la apărare a îndemnat cetăţenii la calm, dar şi să se informeze din surse sigure.

„Armata Republicii Moldova a fost şi este pregătită pentru îndeplinirea misiunii sale de bază pentru apărarea ţării. Noi ca militari, ca funcţionari din structura militară vom face tot posibilul pentru a apăra integritatea şi securitatea ţării”, a declarat ministrul.

Şeful de la apărare a comentat şi incidentul de la Cobasna. „Sunt multe informaţii, multe din ele sunt manipulatorii, multe sunt de ordin de a aduce frică şi incertitudine. Vreau să menţionez că a avut loc într-o regiune necontrolată de noi, de autorităţile statului”, a mai spus Nosatîi.

***

Cu privire la capacitățile de apărare ale țării, recent președinta Maia Sandu a declarat că Republica Moldova nu are un scut efectiv în fața primejdiei – „pentru că nu am dezvoltat o capacitate militară corespunzătoare”. Șefa statului a menționat că politicul nu a reușit să acorde atenția necesară dezvoltării capacităților de apărare. „Armata a fost lăsată fără echipamente, fără tehnică militară. Simțim acut consecințele astăzi”, a precizat Sandu.

Amintim că, în ultimele zile, în regiunea transnistreană au avut loc mai multe incidente, calificate drept „atacuri teroriste”: s-a tras în sediul așa-numitului Minister al Securității de la Tiraspol, au fost scoase din uz două antene de transmisiune a emisiunilor din Rusia, situate în satul Maiak, a fost semnalată o explozie la aerodromul din Tiraspol și prezența unor drone pe teritoriul satului Cobasna, acolo unde se găsește depozitul de muniții, unul dintre cele mai mari din Europa de Est.

Autoritățile de facto de la Tiraspol au declarat cod roșu de alertă teroristă pentru 15 zile, fiind intensificate controalele mijloacelor de transport la punctele de intrare/ieșire din regiune. De asemenea, elevii învață online, iar parada de 9 mai a fost anulată.

Tiraspolul a acuzat Kievul că ar sta în spatele provocărilor. La rândul lor, autoritățile de la Kiev dau vina pe serviciile speciale de la Moscova.

Președinta R. Moldova Maia Sandu susține că, de fapt, provocările sunt organizate din interiorul regiunii, întrucât ar exista tensiuni între diferite grupuri interesate să controleze puterea din regiune.

Pe 28 aprilie, un grup de lucru condus de viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a avut o întrevedere cu liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski. Informația a fost confirmată pentru NM de către Președinția Republicii Moldova.

Confirmăm că un grup de lucru condus de viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, si din care face parte și consilierul prezidențial Dorin Recean, a avut o întâlnire cu Vadim Krasnoselski. Discuția a vizat situația curentă de securitate din regiune”, ne-au spus reprezentanții Președinției. Informația despre întâlnirea unei delegații din care face parte și ex-ministrul de Interne Dorin Recean, în prezent consilier prezidențial, a apărut, în jurul orei 18:00, pe canalele de Telegram anonime, care reflectă situația din regiunea transnistreană.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: