Ministrul Apărării: Informația lui Voronin despre unitatea militară din Bălți nu s-a confirmat
Full Article 3 minutes read

Ministrul Apărării: Informația lui Voronin despre unitatea militară din Bălți nu s-a confirmat

Informația făcută publică de către președintele Partidului Comuniștilor, deputatul Vladimir Voronin, despre situația din cadrul Brigăzii de infanterie motorizată ”Moldova” nu s-a confirmat. Declarația a fost făcută de către ministrul Apărării Anatolie Nosatîi, în cadrul emisiunii „Территория свободы”.

„Nu cred că este cazul ca pe toate scrisorile anonime să ne expunem public și să aducem niște învinovățiri, care nu au bază. Minsterul Apărării s-a autosesizat, am dispus imediat un control asupra stării lucrurilor. Alte structuri ale statului, care au tangență cu aceast subiect – mă refer la Procuratura Generală, chiar și unele structuri precum Avocatul Poporului, care a fost prezent și s-a documentat și a publicat în mass media primele rezultate ale controlului, care nu confirmă cele relatate în scrisoare”, a declarat ministrul Apărării.

Nosatîi a dat asigurări că toate cazurile apărute sunt analizate de Minister foarte minuțios și s-ar lua măsuri imediate, pentru a combate încălcările, pentru a depista care sunt problemele și, cel mai important, de a nu admite pe viitor repetarea cazurilor de abuzuri sau încălcări.

Întrebat dacă în unitățile militare din Moldova mai există concepte precum „dedovşine”, Nosatîi a răspuns: „Cred că este o sperietoare pentru cei care nu vor să facă armată. Înainte se făceau 2-3 ani… Acum fac serviciul un singur an. Și dacă îi luăm de două ori pe an, în diferite perioade, majoritatea stau în aceleași subunități. Nu e exclus că sunt persoane de diferite vârste, caractere, din diferite medii… Ce fac ei între ei sunt cazuri ca niște băieți tineri. Dar noi ne străduim să le explicăm că abuzurile nu sunt tolerate și să rezolve problemele pe cale pașnică”.

Ministrul Apărării a mai menționat că în subunități există psihologi și preoți, care se implică pentru soluționarea conflictelor.

***

Amintim că, pe 1 iulie, deputatul comunist Vladimir Voronin a dat citire unei scrisori, în care este descrisă o pretinsă situație dintr-o unitate militară din Bălți. În răvaș, care ar fi fost expediat de către un grup de soldați, aceștia se plâng că superiorii își bat joc de ei, insultându-i, ținându-i în soare, fără apă potabilă. Mai mult, aceștia ar fi și bătuți.

Într-o primă reacție, Ministerul Apărării a anunțat că s-a autosesizat și a invitat deputații să viziteze unitatea militară, pentru a vedea care este „situația reală”.

UProcuratura Generală a anunțat că a fost inițiată o investigație penală. Mai mult, procurorii susțin că această unitate militară a fost vizată recent în alte două investigații: în primul caz, victimele sunt doi militari în termen care au dezertat, după ce ar fi fost maltratați de către un superior. În al doilea caz, o petiționară a acuzat acte de hărțuire sexuală din partea unui superior. Informațiile însă nu s-au confirmat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: