Unitatea militară din Bălți, unde soldații ar fi bătuți, figurează în alte două investigații. Inclusiv pentru hărțuire sexuală
Full Article 4 minutes read

Unitatea militară din Bălți, unde soldații ar fi bătuți, figurează în alte două investigații. Inclusiv pentru hărțuire sexuală

Procuratura Generală s-a autosesizat pe marginea informaţiilor apărute în presă referitor la militarii din Bălţi. Potrivit oamenilor legii, a a fost inițiată o investigație penală. Mai mult, procurorii anunță că această unitate militară a fost vizată recent în alte două investigații: în primul caz, victimele sunt doi militari în termen care au dezertat, după ce ar fi fost maltratați de către un superior. În al doilea caz, o petiționară a acuzat acte de hărțuire sexuală din partea unui superior. Informațiile însă nu s-au confirmat.

Procurorii s-au autosesizat după ce deputatul comunist Vladimir Voronin a citit în sala de conferințe de presă a Parlamentului o scrisoare adresată de mai mulți soldați care efectuează stagiul militar în cadrul Brigăzii nr.1 Infanterie Motorizată din mun.Bălți. Aceștia susțin că sunt cazați în condiții mizerabile, ținuți în soare fără apă potabilă, sunt insultați și bătuți de către superiori.

„Informăm că Procuratura mun.Bălți s-a autosesizat pe acest fapt şi a inițiat o investigaţie penală în acest sens. La moment, procurorii administrează probatoriul necesar în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor cazului sesizat. Despre acțiunile relevante întreprinse și soluția emisă pe acest caz, vom informa suplimentar opinia publică. Concomitent, informăm că Procuratura mun. Bălţi a intervenit cu investigaţii pe fiecare caz sesizat, prin care se invocau pretinse fapte ilegale admise în cadrul unităţii militare enunțate mai sus”.

Procuratura Generală

Al doilea dosar penal

Procuratura mun.Bălți a investigat recent un alt caz de maltratare a doi militari în termen din aceiaşi unitate militară. În prezent, cei doi au calitatea de victimă. Mai exact, pe 3 iunie 2022, procurorii de la Bălţi s-au autosesizat şi au pornit o urmărire penală pe faptul actelor de violenţă săvârșite asupra militarilor (infracţiune prevăzută de art.368 din Codul penal) de către unul dintre superiorii lor, în perioada noiembrie 2021-februarie 2022. Această cauză penală se află în proces de investigaţie, nefiind emisă încă o soluţie pe caz. Militarii au dezertat, însă nu vor fi trași la răspundere.

Precizăm că, anterior constatării acestui caz, cei doi militari au fost investigaţi pe faptul dezertării din unitatea militară. Însă pe parcursul investigaţiilor, procurorii au constatat că, cei doi militari au părăsit unitatea militară din motivul supunerii acestora unor violențe și tratamente degradante din partea superiorilor. Aferent, acestui caz, procurorii la 18 mai 2022 au refuzat să pornească urmărirea penală în privinţa celor doi militari vizaţi, din motivul că nu s-a constatat faptul săvârşirii infracţiunii de dezertare, prevăzută de art.371 din Codul penal”.

Procuratura Generală

Hărțuire sexuală neconfirmată

Un alt caz investigat de procurorii de la Bălţi ţine de o sesizare anonimă, parvenită la 14 decembrie 2021 prin intermediul Procuraturii Generale, în care se invocau acțiuni de hărțuire sexuală, admise față de petiționară din partea unui superior. Procurorii însă au închis ancheta, întrucât nu au reușit să confirme informația.

Au fost audiate persoanele de gen feminin, care activează în cadrul Brigăzii nr.1 Infanterie Motorizată din mun.Bălți, au fost distribuite chestionare anonime în vederea obținerii informațiilor de supunere a acestora unor abuzuri sexuale sau de alt gen, au fost lăsate pentru contact telefoane de încredere de la Procuratura mun.Bălți și Procuratura Generală, fiind totodată sesizat Ministerul Apărării, care la rândul său a demarat o anchetă internă. În rezultatul investigaţiilor efectuate, alegaţiile invocate în adresare nu și-a găsit confirmare, iar verificările pe caz au fost finalizate la 13 ianuarie 2022. Totodată, s-a stabilit, că numele celei care a scris plângerea anonimă, a fost inventat”.

Procuratura Generală

Procuratura a dat asigurări că actele de tortură, tratament inuman și degradant, rămân a fi permanent în vizor, iar fiecare caz sesizat va fi investigat cu toată diligența necesară, complet, obiectiv și sub toate aspectele, cu intervenirea cu actele de reacționare care se impun potrivit legislației.

Amintim că, pe cazul informațiilor făcute publice de către ex-președintele țării Vladimir Voronin, s-au autosesizat Ministerul Apărării și Avocatul Poporului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: