Ministrul Culturii, despre cedarea sediului Bibliotecii Naționale: Fondul de carte are nevoie de un nou loc de depozitare, iar clădirea – de reparație
Full Article 3 minutes read

Ministrul Culturii, despre cedarea sediului Bibliotecii Naționale: Fondul de carte are nevoie de un nou loc de depozitare, iar clădirea – de reparație

Ministrul Culturii Sergiu Prodan a comentat, pe 18 martie, inițiativa deputaților PAS de a oferi clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău din perioada interbelică, în care se află actualmente o aripă a Bibliotecii Naționale Mitropoliei Basarabiei. Prodan a declarat că cărțile stocate în prezent în clădirea bibliotecii au nevoie de un depozit nou și modern, în timp ce însăși sediul fostului Seminar are nevoie de renovare.

De asemenea, Prodan a ținut să precizeze că fondurile, depozitate în clădirea fostului seminar sau în Biblioteca Națională, nu vor fi mutate până când ministerul nu va găsi condiții mai bune pentru ele. Ministrul a precizat că actualele depozite sunt supraîncărcate.

„Blocul central, prevăzut pentru un milion de cărți, găzduiește astăzi în jur de 2,5 miloane de volume. Sarcina pe metru pătrat depășește cu mult normele prevăzute, fapt care a dus la denaturarea planșeului și a produs fisuri pe perimetrul clădirii. (…) Deci, în acest Bloc Central încă în 2002 situația era extrem de gravă și de atunci n-a devenit deloc mai bună, ci doar a continuat să degradeze”, a declarat ministrul.

Sergiu Prodan a adăugat că situația din clădirea fostului Seminar Teologic este și mai gravă. „Azi, în pofida eforturilor depuse de bibliotecarele Bibliotecii Naționale, a muncii și dăruirii de care dau dovadă, deja de zeci de ani, în pofida reparațiilor făcute cu forțele proprii, sau finanțate sporadic și ocazional, Patrimoniul Național de carte aflat în ambele blocuri ale BNRM se află în pericol. Din cauza riscului de prăbușire a podelei, în unele spații de la etaj ale blocului 2, rafturile cu cărți sunt instalate doar pe perimetru de-a lungul pereților. Iar la parter, chiar sub aceste camere cu risc de prăbușire, se află  renumita Colecție de Carte Veche și Rară. Toate spațiile posibile din ambele blocuri sunt folosite deja, iar fondul de carte (cum e și firesc) continuă să crească”, a menționat el.

Potrivit ministrului, soluția la toate aceste probleme ar putea fi un depozit modern, dar o astfel de facilitate poate fi construită și dotată doar cu sprijinul partenerilor externi.

Ministrul a vorbit și despre clădirea fostului Seminar, menționând că aceasta are nevoie de restaurare, ca multe alte monumente istorice din Chișinău și din întreaga Moldovă, dar autoritățile nu au deocamdată bani în acest scop. „De aceea, opțiunea Ministerului Culturii sunt parteneriatele, care pot asigura și garanta reabilitarea si restaurarea integrală a monumentelor, respectând toate condițiile și normativele prevăzute de legislație. Acestea sunt abordările Ministerului Culturii în soluționarea provocărilor cu care se confruntă”, a conchis acesta.

***

Amintim că la inițiativa deputaților PAS, clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău din perioada interbelică, în care se află actualmente o aripă a Bibliotecii Naționale din Chișinău, urmează să fie transmisă cu titlu gratuit Mitropoliei Basarabiei. NM a făcut o sinteză a comentariilor publicate pe rețelele de socializare la acest subiect.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: