Ministrul de Interne, următoarea țintă a hackerilor? Discuții private atribuite Anei Revenco, scurse pe internet
Full Article 3 minutes read

Ministrul de Interne, următoarea țintă a hackerilor? Discuții private atribuite Anei Revenco, scurse pe internet

Discuții private pe Telegram, care ar aparține ministrului de Interne Ana Revenco au fost publicate pe același site anonim, unde anterior au apărut presupuse discuții ale ministrului Justiției Sergiu Litvinenco, consilierului prezidențial Dorin Recean și ex-deputatului Vadim Pistrinciuc. NM nu a reușit să obțină un comentariu din partea ministrului de Interne cu privire la autenticitatea  discuțiilor. 

Cea de-a patra țintă a hackerilor anonimi în rândul oficialilor din Moldova este ministrul de Interne Ana Revenco. Mai exact, pe site-ul respectiv au fost publicate 422 de chaturi private, atribuite ministrului. Printre cei vizați în discuții se numără fostul șef al IGP Iurie Podarilov și actualul șef al IGP Viorel Cernăuțeanu.

NM a încercat să obțină un comentariu din partea MAI, însă reprezentanții instituției nu ne-au răspuns deocamdată la telefon.

***

Amintim că pe 10 noiembrie, cu puțin timp înainte de ședința Guvernului, canalul de Telegram al președintei Maia Sandu, dar și al vicepremierului Andrei Spînu au fost sparte, fiind publicate mesaje cu critici în adresa guvernării. Atât Președinția, cât și vicepremierul Andrei Spînu au declarat că nu au publicat astfel de mesaje.

În mesajul respectiv a fost indicat și un site, unde au fost publicate presupuse conversații private ale ministrului Justiției Sergiu Litvinenco. Acesta a declarat că este vorba despre un fals. „Am văzut aceste mesaje false, era cumva previzibil, pentru că ajungem la un final și acesta nu este deloc plăcut pentru acele grupări criminale cu care luptăm de mai mult timp și s-au unit și încearcă săptămână submineze procesele care au pornit împotriva lor”, a declarat Litvinenco.

În aceeași zi, miniștrii au aprobat în unanimitate hotărârea privind expedierea la Curtea Constituțională a sesizării cu privire la controlul constituționalității Partidului „ȘOR”. Subiectul a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi, chiar în timp ce în afara sediului Executivului se protesta, manifestația fiind organizată de către simpatizanții formațiunii.

Pe 11 noiembrie, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a precizat că nu a încălcat legea, iar conversațiile private scurse pe internet ar fi fost rupte din context cu scopul denaturării informației și manipulării. Potrivit lui Litvinenco, în spatele acțiunii ar fi „hoți și bandiți” care vor să destabilizeze situația din țară și să saboteze parcursul european al Moldovei.

La scurt timp, pe site-ul respectiv au fost publicate și presupuse discuții private ale consilierului prezidențial Dorin Recean. Președinția a declarat că informațiile au fost fabricate. Ulterior, PCCOCS a anunțat că și canalul de Telegram al șefului Inspectoratului General al Poliției Viorel Cernăuțeanu a fost spart. Procuratura a inițiat un dosar penal.

Directorul Serviciului de Informații și Securitate Alexandru Musteață a declarat că primele cercetări arată că în spatele scurgerilor de informații de pe Telegram, ale căror veridicitate o pune la îndoială, ar sta serviciile speciale ale altor state, iar primii suspecți ar fi din Federația Rusă.

Pe 16 noiembrie, pe același site au fost publicate conversații atribuite ex-deputatul PLDM Vadim Pistrinciuc, care deține în prezent funcția de director executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS). Acesta a declarat că o parte dintre conversații sunt reale, iar altele au fost trucate.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: