Ministrul Energiei recunoaște că Moldova a propus Gazpromului 153 de milioane pentru a-și stinge datoriile. Dar nu de dolari
Full Article 3 minutes read

Ministrul Energiei recunoaște că Moldova a propus Gazpromului 153 de milioane pentru a-și stinge datoriile. Dar nu de dolari

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, susține că Republica Moldova s-a oferit să plătească concernului rus Gazprom 153 de milioane de lei, dar nu 153 de milioane de dolari, așa cum a scris anterior publicația rusă Kommersant. Oficialul a făcut declarația într-un interviu pentru NewsMaker, pe 2 octombrie. Parlicov a declarat că dacă Gazprom nu va fi de acord cu această sumă, atunci Moldova „va avea o poziție puternică în instanță”.

„Cifra este corectă, moneda este greșită. Aparent, cineva i-a lăsat să vadă propunerea noastră. Nu l-am publicat, este încă un document confidențial. (…) Ei, la Kommersant, nu au înțeles și în loc de 153 de milioane de lei au scris 153 de milioane de dolari. Vorbim de aceeași 8,6 milioane de dolari”, a declarat ministrul Victor Parlicov.

Oficialul a menționat că rezultatele auditului trebuie aprobate de Consiliul de Supraveghere al Moldovagaz. Ministrul a mai declarat că reprezentanții guvernului vor propune ca acest subiect să fie analizat în cadrul unei ședințe de consiliu.

„Dacă Gazprom nu este de acord cu propunerea noastră, va trebui să caute o oportunitate de a colecta această datorie prin instanțe. Mingea este complet în terenul Gazpromului. Până acum nu s-a luat nicio acțiune din partea lor”, a menționat ministrul.

Totodată, el a menționat că, din moment ce autoritățile moldovenești au făcut o „ofertă rezonabilă” către Gazprom, Moldova „va avea o poziție puternică”, dacă cazul va ajunge în instanță.

Întrebat dacă Moldova va discuta cu concernul rus plata unei sume mai mari decât cea oferită de autorități în baza rezultatelor auditului, Parlicov a răspuns: „Depinde în schimbul a ce. Eu cred că nu este nicio rușine să negociezi”.

Versiunea integrală a interviului cu ministrul Energiei va fi publicat pe site-ul Newsmaker.md în viitorul apropiat.

Reamintim că, la sfârșitul lunii septembrie, publicația rusă Kommersant a scris că autoritățile moldovenești au oferit Gazpromului puțin peste 153 de milioane de dolari în schimbul ștergerii tuturor datoriilor Moldovagaz și a renunțării la eventuale pretenții față de furnizorul rus.

***

Amintim că ministrul Energiei a prezentat, pe 6 septembrie, rezultatele auditului extern privind pretinsa datorie pe care țara noastră a acumulat-o față de gigantul rus Gazprom pentru livrările de gaze naturale. Gazprom susține că datoria se ridică la peste 700 milioane dolari – cifră negată de Chișinău. Potrivit lui Parlicov, auditul indică că o mare parte din suma solicitată de Moscova nu ar fi justificată prin acte oficiale. În rezultat, Chișinăului i-a propus concernului rus 8,6 milioane dolari din suma solicitată.

Ulterior, în debutul ședinței Guvernul din 6 septembrie, prim-ministrul Dorin Recean a declarat că Republica Moldova nu are de gând să plătească datorii inexistente. Mai mult, atât Parlicov, cât și Recean, au dat asigurări că datoria recunoscută de Chișinău, de 8,6 milioane dolari, nu se va reflecta în facturi.

În reacție, Gazprom a menționat atunci că „nu este deloc de acord cu afirmațiile părții moldovenești și intenționează să continue să-și apere drepturile prin toate mijloacele posibile”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: