gov.md

Ministrul Finanțelor explică majorările de salarii pentru anul 2022: „Sperăm că prognoza BNM privind inflaţia nu se va adeveri”

Pentru anul 2022, valoarea de referinţă pentru întregul sistem de salarizare a bugetarilor a fost majorată cu 100 de lei, ceea se înseamnă o creştere modestă a tuturor salariilor. De asemenea, salariile unor categorii de angajaţi, printre care şoferii şi angajaţii din serviciul de asistenţă psiho-pedagogică vor creşte semnificativ. Ministrul Finanţelor Dumitru Budianschi spune că în acest an vor fi majorate şi salariile deputaţilor, însă aceştia nu sunt trataţi preferenţial. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 24 noiembrie a emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Ministrul Finanţelor spune că bugetul pentru anul 2022 nu ia în considerare prognoza Băncii Naţionale privind creşterea inflaţiei până la 14%. Oficialul şi-a exprimat speranţa că o astfel de prognoză nu se va materializa, totuşi, în condiţiile unor creşteri ale preţurilor şi tarifelor, statul vine şi cu majorări de salarii.

„Noi am realizat bugetul în baza unor previziuni ale Ministerului Economiei din luna octombrie. Banca Naţională şi-a publicat raportul pe inflaţie la 8 noiembrie. Sperăm că prognoza BNM privind inflaţia nu se va adeveri. Noi am majorat fondul de salarizare cu 10%, este vorba, totuşi, despre o sumă destul de mare. Dacă inflaţia va fi mare, adică va depăşi prognozele noastre, vom identifica soluţii pentru a acoperi această diferenţă. Noi am majorat valoarea de referinţă cu 100 de lei pentru tot sistemul bugetar. În plus, s-au majorat salariile pentru câteva categorii de angajaţi, este vorba despre şoferi, serviciul de asistenţă psiho-pedagogică. De asemenea, a fost majorat salariul minim de la 2200 de lei la 3100 de lei” a spus Dumitru Budianschi.

Ministrul Finanţelor spune că, în baza majorării valorii de referinţă, vor creşte salariile tuturor bugetarilor, inclusiv a deputaţilor. Anterior, fostul vicepreşedinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, menţiona că ar fi vorba despre o majorare a lefurilor deputaţilor cu 1500 de lei.

„Deputaţii nu au avut un tratament diferit, la toată lumea s-a majorat salariul de bază cu 100 de lei. Salariul deputaţilor a fost majorat în baza celor 100 de lei. Întrucât deputaţii au o clasă de salarizare superioară, această creştere de salariu este mai mare la deputaţi, faţă de cei care aparţin unei clase inferioare de salarizare. Cu cât salariul este mai mare, cu atât majorarea este mai mare, pentru că a fost majorată valoarea de referinţă şi aceasta generează o creştere pe tot sistemul”, a mai spus Budianschi.

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022 este dezbătut la şedinţa de astăzi a Parlamentului. Documentul prevede venituri de 50,1 miliarde lei şi cheltuieli de 65,2 miliarde, ceea ce reprezintă un deficit bugetar record de 15 miliarde de lei. Autorităţile îşi planifică să acopere acest deficit din împrumuturi externe şi vânzarea patrimoniului public.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

A început instalarea cablurilor electrice pe Linia Vulcănești–Chișinău: „Coloana vertebrală a securității energetice”

Pe Linia electrică Vulcănești – Chișinău au început lucrările de instalare a conductoarelor, în apropierea localității Congaz. Ministerul Energiei anunță că, în același timp, continuă și lucrările de construcție a liniei electrice de 400 kV.

Potrivit datelor prezentate de Minister, în ultimele trei săptămâni, doar în raionul Cimișlia au fost betonate 112 fundații din totalul de 117 prevăzute pentru această zonă. Trei dintre acestea au fost finalizate recent.

Tot în raionul Cimișlia, au fost deja asamblați 55 de piloni, dintre care 41 doar în ultimele trei săptămâni. În luna iulie, 25 de piloni au fost deja instalați pe traseul liniei electrice.

„Acest proiect strategic este o investiție esențială în independența și securitatea energetică a Republicii Moldova, parte a efortului de creștere a gradului de interconectare cu rețeaua europeană ENTSO-E. Linia de 400 kV Vulcănești–Chișinău este coloana vertebrală a securității noastre energetice. Avansarea lucrărilor în teren, în pofida temperaturilor ridicate arată seriozitatea și angajamentul echipelor implicate demonstrează că Moldova poate”, a declarat ministrul Dorin Junghietu.

Linia Electrică Aeriană va avea o lungime de 157 de kilometri. Astfel, peste 500 de piloni și 1500 de kilometri de conductoare vor face o legătură strategică dintre sud și centru prin intersectarea a opt raioane și 35 de localități. În funcție de regimul sistemului electroenergetic, linia va putea acoperi peste 50 la sută din consumul de energie în perioada de consum maxim.

Proiectul este finanțat de Banca Mondială. Valoarea este de 61 de milioane de euro, dintre care în jur de 27 de milioane sunt destinate pentru construcția liniei Vulcănești-Chișinău.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: