Dorin Recean a declarat că va continua să primească doar salariul de prim-ministru, de 17 mii de lei, chiar dacă ocupă temporar și funcția de ministru interimar al Energiei. Precizarea vine după ce socialistul Petru Burduja a remarcat că proiectul privind instituirea stării de urgență în energetică este semnat și „de către prim-ministrul Dorin Recean și de către ministrul interimar al Energiei Dorin Recean” și l-a întrebat pe oficial dacă „ministrul interimar al Energiei tot va fi salarizat”.
Socialistul Petru Burduja a declarat, la ședința Parlamentului, că proiectul cu privire la solicitarea stării de urgență este semnat și „de către prim-ministrul Dorin Recean și de către ministrul interimar al Energiei Dorin Recean”. „Ministrul interimar al Energiei tot va fi salarizat?”, a fost întrebarea lui Burduja pentru deputatul Radu Marian, tot el – președinte al Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe.
„Nu eu dau salariile și nu eu răspund de salarii”, a reacționat Marian.
„Va rămâne și un Dorin Recean și alt Dorin Recean cu salariul prim-ministrului, care este exact 17 mii de lei”, a spus, la rândul său, premierul Dorin Recean.
Pe 5 decembrie, în contextul situației energetice din țară, premierul Dorin Recean a solicitat demisia ministrului Energiei Victor Parlicov, directorului general al Energocom Victor Bînzari și membrului Consiliului de observatori al Moldovagaz Sergiu Tofilat. Totodată, oficialul a anunțat că preia temporar portofoliul de ministru al Energiei și va cere instituirea situației de urgență în energetică din 16 decembrie. Detalii AICI. Între timp, Parlamentul a aprobat introducerea stării de urgență în energetică pe teritoriul Republicii Moldova, începând cu 16 decembrie, pentru un termen de 60 de zile. Guvernul a solicitat instituirea stării de urgență în contextul incertitudinii privind continuarea livrărilor de gaze din Federația Rusă spre regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie 2025, atunci când expiră contractul de tranzit prin Ucraina. În prezent, aproximativ 5,7 milioane de metri cubi gaz tranzitează zilnic Ucraina din Rusia, fiind livrat în regiunea transnistreană. Din această cantitate sunt asigurate necesitățile de consum pentru locuitorii de pe malul stâng al Nistrului și este produsă energie electrică pentru malul drept.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!