Ministrul Justiţiei anunţă o reevaluare a rezultatelor concursului pentru funcţia de procuror general
Full Article 3 minutes read

Ministrul Justiţiei anunţă o reevaluare a rezultatelor concursului pentru funcţia de procuror general

Comisia de experți constituită de Ministerul Justiției pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general va analiza, din nou, rezultatele concursului. Anunțul a fost făcut astăzi, 1 noiembrie, de către ministrul Justiției, Olesea Stamate. Pe pagina sa de Facebook, aceasta a menționat că decizia a fost luată în urma nemulţumirilor apărute în spaţiul public. Totuși, demnitarul nu promite că în urma verificărilor suplimentare rezultatul va fi altul.

Olesea Stamate a notat că este mulțumită, în general, de felul cum a acționat comisia: „Misiunea comisiei a fost să eliminăm pe de-a dreptul candidați toxici, cu grave probleme de integritate. Nu avem un Igor Popa, nu avem un Harunjen printre candidații care la moment sunt în lista scurtă. Nu avem oameni clar afiliați regimului oligarhic.”

Stimati cetateni, oameni ai Moldovei,Înțeleg și accept nemultumirile legate de rezultatele preliminare anunțate de…

Geplaatst door Olesea Stamate op Vrijdag 1 november 2019

Aceasta a mai scris că ministerul pe care îl conduce a reușit să organizeze „cel mai transparent și imparțial concurs pentru funcția de Procuror General care a fost vreodată în țara noastră.”

Ministrul Justiției a specificat că lista scurtă a candidaților nu a fost, deocamdată, transmisă Consiliului Superior al Procurorilor. Potrivit acesteia, după ce comisia de selectare a publicat lista scurtă, au apărut informații noi, pe care membrii acesteia nu au cunoscut-o în momentul desfășurării concursului. Olesea Stamate a subliniat faptul că nu s-a reușit verificarea integrității candidaților, așa cum ar fi trebuit, pe motiv că acest lucru trebuiau să îl facă instituțiile competente.

Menţionăm că rezultatele concursului pentru postul de procuror general organizat de o comisie a Ministerului Justiţiei au fost criticate dur pe reţelele sociale. O nemulţumire deosebită a fost provocată de faptul că în lista scurtă a candidaţilor nu s-a regăsit activistul civic Ştefan Gligor. Mulţi au pus la îndoială imparţialitatea comisiei, iar unii internauţi au învinuit guvernarea de refuzul de a schimba ceva în sistemul justiţiei.

Şi premierul Maia Sandu şi-a exprimat nemulţumirea. Ea a cerut comisiei să fie verificată „integritatea” unuia dintre candidaţii selectaţi. Prim-ministrul nu a specificat, însă, despre cine anume este vorba.

Între timp, în presă s-a vehiculat informația că unul dintre candidați, Veaceslav Soltan, ar avea legătură cu o licitație dubioasă privind achiziționarea unor sisteme pentru calculatoarele Procuraturii Generale. De asemenea, în declarația acestuia de avere a fost indicat un preț prea mic pentru apartamentul și mașina sa.

Conform legislaţiei, Consiliul Superior al Procurorilor urmează să aleagă un singur candidat din „lista scurtă” întocmită de comisia de evaluare, pe care să îl înainteze, pentru aprobare, preşedintelui ţării.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: