Ministrul Justiţiei anunţă o reevaluare a rezultatelor concursului pentru funcţia de procuror general

Comisia de experți constituită de Ministerul Justiției pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general va analiza, din nou, rezultatele concursului. Anunțul a fost făcut astăzi, 1 noiembrie, de către ministrul Justiției, Olesea Stamate. Pe pagina sa de Facebook, aceasta a menționat că decizia a fost luată în urma nemulţumirilor apărute în spaţiul public. Totuși, demnitarul nu promite că în urma verificărilor suplimentare rezultatul va fi altul.

Olesea Stamate a notat că este mulțumită, în general, de felul cum a acționat comisia: „Misiunea comisiei a fost să eliminăm pe de-a dreptul candidați toxici, cu grave probleme de integritate. Nu avem un Igor Popa, nu avem un Harunjen printre candidații care la moment sunt în lista scurtă. Nu avem oameni clar afiliați regimului oligarhic.”

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2394688727459496&id=2300751750186528

Aceasta a mai scris că ministerul pe care îl conduce a reușit să organizeze „cel mai transparent și imparțial concurs pentru funcția de Procuror General care a fost vreodată în țara noastră.”

Ministrul Justiției a specificat că lista scurtă a candidaților nu a fost, deocamdată, transmisă Consiliului Superior al Procurorilor. Potrivit acesteia, după ce comisia de selectare a publicat lista scurtă, au apărut informații noi, pe care membrii acesteia nu au cunoscut-o în momentul desfășurării concursului. Olesea Stamate a subliniat faptul că nu s-a reușit verificarea integrității candidaților, așa cum ar fi trebuit, pe motiv că acest lucru trebuiau să îl facă instituțiile competente.

Menţionăm că rezultatele concursului pentru postul de procuror general organizat de o comisie a Ministerului Justiţiei au fost criticate dur pe reţelele sociale. O nemulţumire deosebită a fost provocată de faptul că în lista scurtă a candidaţilor nu s-a regăsit activistul civic Ştefan Gligor. Mulţi au pus la îndoială imparţialitatea comisiei, iar unii internauţi au învinuit guvernarea de refuzul de a schimba ceva în sistemul justiţiei.

Şi premierul Maia Sandu şi-a exprimat nemulţumirea. Ea a cerut comisiei să fie verificată „integritatea” unuia dintre candidaţii selectaţi. Prim-ministrul nu a specificat, însă, despre cine anume este vorba.

Între timp, în presă s-a vehiculat informația că unul dintre candidați, Veaceslav Soltan, ar avea legătură cu o licitație dubioasă privind achiziționarea unor sisteme pentru calculatoarele Procuraturii Generale. De asemenea, în declarația acestuia de avere a fost indicat un preț prea mic pentru apartamentul și mașina sa.

Conform legislaţiei, Consiliul Superior al Procurorilor urmează să aleagă un singur candidat din „lista scurtă” întocmită de comisia de evaluare, pe care să îl înainteze, pentru aprobare, preşedintelui ţării.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ambasadorul Rusiei la București: Moldova trece printr-un proces de „românizarea artificial și forțat”

Ambasadorul Rusiei la București, Vladimir Lipaev, susține că Republica Moldova ar fi supusă unui proces de „românizare artificială și în mare parte forțată”. Diplomatul rus a criticat, în cadrul unui interviu acordat agenției pro-Kremlin Ria Novosti, vizitele frecvente ale oficialilor români la Chișinău și apropierea dintre Chișinău și București.

„Emisarii români vizitează practic non-stop Republica Moldova, demonstrând sprijin deplin pentru președintele Maia Sandu și așa-numita alegere proeuropeană, în opoziție cu cea pro-rusă”, a declarat Lipaev.

Diplomatul rus a criticat și faptul că „un număr semnificativ de lideri moldoveni, inclusiv președintele, dețin pașapoarte românești”.

„În realitate, Republicii Moldova i se impune astăzi o alegere antinațională, care duce la pierderea identității naționale și a suveranității statale. Procesul de românizare a Moldovei, aflat acum în plină desfășurare, are un caracter artificial, în mare parte forțat, și urmărește integrarea ei economică, asimilarea și ca o anexă demografică și lichidarea specificului național”, a mai declarat ambasadorul Rusiei în România.

Contat pentru un comentariu, Ministerul de Externe de la Chișinău nu a oferit, deocamdată, o reacție la acuzațiile lansate de Vladimir Lipaev.

De menționat că autoritățile de la Chișinău au declarat în repetate rânduri că România este principalul partener al Republicii Moldova și un adevărat „ambasador” al țării noastre în procesul de aderare la Uniunea Europeană. La rândul său, Bucureștiul își reafirmă constant sprijinul pentru Republica Moldova, inclusiv în parcursul său european.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: