Ministrul Justiţiei anunţă o reevaluare a rezultatelor concursului pentru funcţia de procuror general

Comisia de experți constituită de Ministerul Justiției pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general va analiza, din nou, rezultatele concursului. Anunțul a fost făcut astăzi, 1 noiembrie, de către ministrul Justiției, Olesea Stamate. Pe pagina sa de Facebook, aceasta a menționat că decizia a fost luată în urma nemulţumirilor apărute în spaţiul public. Totuși, demnitarul nu promite că în urma verificărilor suplimentare rezultatul va fi altul.

Olesea Stamate a notat că este mulțumită, în general, de felul cum a acționat comisia: „Misiunea comisiei a fost să eliminăm pe de-a dreptul candidați toxici, cu grave probleme de integritate. Nu avem un Igor Popa, nu avem un Harunjen printre candidații care la moment sunt în lista scurtă. Nu avem oameni clar afiliați regimului oligarhic.”

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2394688727459496&id=2300751750186528

Aceasta a mai scris că ministerul pe care îl conduce a reușit să organizeze „cel mai transparent și imparțial concurs pentru funcția de Procuror General care a fost vreodată în țara noastră.”

Ministrul Justiției a specificat că lista scurtă a candidaților nu a fost, deocamdată, transmisă Consiliului Superior al Procurorilor. Potrivit acesteia, după ce comisia de selectare a publicat lista scurtă, au apărut informații noi, pe care membrii acesteia nu au cunoscut-o în momentul desfășurării concursului. Olesea Stamate a subliniat faptul că nu s-a reușit verificarea integrității candidaților, așa cum ar fi trebuit, pe motiv că acest lucru trebuiau să îl facă instituțiile competente.

Menţionăm că rezultatele concursului pentru postul de procuror general organizat de o comisie a Ministerului Justiţiei au fost criticate dur pe reţelele sociale. O nemulţumire deosebită a fost provocată de faptul că în lista scurtă a candidaţilor nu s-a regăsit activistul civic Ştefan Gligor. Mulţi au pus la îndoială imparţialitatea comisiei, iar unii internauţi au învinuit guvernarea de refuzul de a schimba ceva în sistemul justiţiei.

Şi premierul Maia Sandu şi-a exprimat nemulţumirea. Ea a cerut comisiei să fie verificată „integritatea” unuia dintre candidaţii selectaţi. Prim-ministrul nu a specificat, însă, despre cine anume este vorba.

Între timp, în presă s-a vehiculat informația că unul dintre candidați, Veaceslav Soltan, ar avea legătură cu o licitație dubioasă privind achiziționarea unor sisteme pentru calculatoarele Procuraturii Generale. De asemenea, în declarația acestuia de avere a fost indicat un preț prea mic pentru apartamentul și mașina sa.

Conform legislaţiei, Consiliul Superior al Procurorilor urmează să aleagă un singur candidat din „lista scurtă” întocmită de comisia de evaluare, pe care să îl înainteze, pentru aprobare, preşedintelui ţării.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

socialistii.md

„Provocare politică”. Reacția socialiștilor la informațiile despre plătirea participanților la mitingul organizat în capitală

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) susține că nu are „nicio legătură” cu persoanele care ar fi oferit bani pentru participarea la mitingul pe care l-a organizat alături de alte trei formațiuni – informații comunicate anterior de poliției. PSRM a catalogat datele despre remunerarea manifestanților drept „o provocare politică”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 26 iulie.

Acuzațiile lansate astăzi la adresa participanților la miting nu sunt altceva decât o provocare politică, menită să discrediteze un protest legitim al cetățenilor. PSRM declară oficial: nu avem nicio legătură cu persoanele care, potrivit unor informații, ar fi împărțit bani și considerăm acțiunile acestora o tentativă deliberată de a compromite mitingul și de a deturna atenția publică de la esența revendicărilor”, a declarat PSRM.

Totodată, formațiunea a solicitat organelor de drept să prezinte „informații complete” persoanele „reținute” și despre circumstanțele în care s-au produs faptele. Partidul a mai menționat că va iniția și o anchetă internă.

PSRM își reconfirmă angajamentul față de protestul pașnic și democratic. Vom continua să apărăm drepturile cetățenilor la libertatea de opinie și de întrunire, în pofida tentativelor evidente ale regimului de a transforma țara într-un stat polițienesc”, a adăugat partidul.

Amintim că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”, care și-au anunțat anterior de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, au organizat pe 26 iulie, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, un miting împotriva formațiunii de guvernământ PAS. Manifestanții au scandat lozinci precum: „Moldova fără PAS” „Demisie” și „Jos dictatura”. Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale.

Ulterior, Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat, într-un comunicat, că cetățenii prezenți la miting ar fi primit bani în schimbul participării, fiind vorba de câte 300 de lei. IGP a menționat că oamenii legii au documentat mai multe cazuri în care manifestanții au fost remunerați, inclusiv două minore de 14 și 17 ani. IGP a mai precizat că atât cei care au oferit bani, cât și cei care i-au acceptat vor fi documentați.

Informațiile despre remunarare au fost însoțite de un videoclip în care un bărbat, aflat printre manifestanți, pare să ofere bani.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: