Ministrul Justiţiei anunţă o reevaluare a rezultatelor concursului pentru funcţia de procuror general

Comisia de experți constituită de Ministerul Justiției pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general va analiza, din nou, rezultatele concursului. Anunțul a fost făcut astăzi, 1 noiembrie, de către ministrul Justiției, Olesea Stamate. Pe pagina sa de Facebook, aceasta a menționat că decizia a fost luată în urma nemulţumirilor apărute în spaţiul public. Totuși, demnitarul nu promite că în urma verificărilor suplimentare rezultatul va fi altul.

Olesea Stamate a notat că este mulțumită, în general, de felul cum a acționat comisia: „Misiunea comisiei a fost să eliminăm pe de-a dreptul candidați toxici, cu grave probleme de integritate. Nu avem un Igor Popa, nu avem un Harunjen printre candidații care la moment sunt în lista scurtă. Nu avem oameni clar afiliați regimului oligarhic.”

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2394688727459496&id=2300751750186528

Aceasta a mai scris că ministerul pe care îl conduce a reușit să organizeze „cel mai transparent și imparțial concurs pentru funcția de Procuror General care a fost vreodată în țara noastră.”

Ministrul Justiției a specificat că lista scurtă a candidaților nu a fost, deocamdată, transmisă Consiliului Superior al Procurorilor. Potrivit acesteia, după ce comisia de selectare a publicat lista scurtă, au apărut informații noi, pe care membrii acesteia nu au cunoscut-o în momentul desfășurării concursului. Olesea Stamate a subliniat faptul că nu s-a reușit verificarea integrității candidaților, așa cum ar fi trebuit, pe motiv că acest lucru trebuiau să îl facă instituțiile competente.

Menţionăm că rezultatele concursului pentru postul de procuror general organizat de o comisie a Ministerului Justiţiei au fost criticate dur pe reţelele sociale. O nemulţumire deosebită a fost provocată de faptul că în lista scurtă a candidaţilor nu s-a regăsit activistul civic Ştefan Gligor. Mulţi au pus la îndoială imparţialitatea comisiei, iar unii internauţi au învinuit guvernarea de refuzul de a schimba ceva în sistemul justiţiei.

Şi premierul Maia Sandu şi-a exprimat nemulţumirea. Ea a cerut comisiei să fie verificată „integritatea” unuia dintre candidaţii selectaţi. Prim-ministrul nu a specificat, însă, despre cine anume este vorba.

Între timp, în presă s-a vehiculat informația că unul dintre candidați, Veaceslav Soltan, ar avea legătură cu o licitație dubioasă privind achiziționarea unor sisteme pentru calculatoarele Procuraturii Generale. De asemenea, în declarația acestuia de avere a fost indicat un preț prea mic pentru apartamentul și mașina sa.

Conform legislaţiei, Consiliul Superior al Procurorilor urmează să aleagă un singur candidat din „lista scurtă” întocmită de comisia de evaluare, pe care să îl înainteze, pentru aprobare, preşedintelui ţării.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Moldova 1

Exerciții militare cu trageri asupra țintelor aeriene în regiunea transnistreană? Reacția Chișinăului

Militarii din regiunea transnistreană ar fi organizat în noapte de 22 spre 23 iulie exerciții cu trageri asupra unor ținte aeriene. Pe rețelele sociale au fost publicate mai multe imagini care surprind aplicațiile. Presa din stânga Nistrului nu a publicat nicio informație despre aceste exerciții. Între timp, vicepremierul pentru Reintegrare, Roman Roșca, a spus că urmează să se documenteze, transmite Moldova 1.

Totodată, consultanta principală a Biroului Politici de Reintegrare, Mariana Sarî, a menționat că acțiunile au avut loc în afara Zonei de Securitate, iar autoritățile constituționale nu au fost anunțate despre aceste exerciții.

Alexandru Flenchea, fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare, a catalogat acțiunile ca fiind ilegale, iar miezul problemei este prezența ilegală a militarilor străini pe teritoriul Republicii Moldova.

Amintim că, pe 12 iunie, au mai fost desfășurate exerciții militare, organizate de structurile nerecunoscute de la Tiraspol și trupele Grupului Operativ al Trupelor Ruse staționate ilegal pe teritoriul țării. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat atunci că acestea reprezintă o provocare și o încercare de a distrage atenția de la alte probleme serioase prin care trece regiunea din stânga Nistrului.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: