Ministrul Sănătății: 7 pacienți sunt în stare gravă, dar stabilă. Detalii despre persoanele din Republica Moldova infectate cu COVID-19
Full Article 4 minutes read

Ministrul Sănătății: 7 pacienți sunt în stare gravă, dar stabilă. Detalii despre persoanele din Republica Moldova infectate cu COVID-19

Șapte dintre cele 49 de persoane diagnosticate în Republica Moldova cu COVID-19 sunt în stare gravă, dar stabilă. Anunțul a fost făcut de către ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul briefingului matinal de prezentare a informațiilor actualizate privind controlul infecției prin Coronavirusul de tip nou, la nivel național. Oficialul a precizat că pacienții sunt internați la Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă”.

În prezent, la Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă” sunt internate 43 de persoane. 7 dintre acestea sunt în stare gravă, dar stabilă, iar 4 în stare satisfăcătoare. În cazul altor 32 de pacienți, starea de sănătate este apreciată de medici drept de gravitate medie.

La Spitalul clinic de boli infecțioase pentru copii sunt internați, în prezent, doi pacienți, în stare de gravitate medie, iar la Spitalul Republican – o persoană, a cărei stare este satisfăcătoare.

Totodată, la Spitalul clinic al Ministerului Sănătății sunt internate 10 persoane în stare stabilă, unii în stare de gravitate medie a sănătății.

Ministrul Sănătății a precizat că dintre cele 49 de cazuri înregistrate cu COVID-19, 28 sunt cazuri de import: Italia, Marea Britanie, Franța, Cehia, Elveția și Ucraina, iar 21 de cazuri cu transmitere locală: Chișinău, Soroca, Hîncești.

În ultimele 24 de ore, serviciile de asistență medicală prespitalicească au fost solicitate în 2 319 de cazuri. Drept consecință, 90 de pacienți au fost transportați la spital, fiind suspectați de infecție cu COVID-19. Printre aceștia sunt 76 adulți și 14 copii.

Ministrul Sănătății s-a referit și la un caz semnalat în presă, despre o persoană de 39 de ani, care a decedat la scurt timp după ce a fost preluată de ambulanță și transportată la Spitalul clinic al Ministerului Sănătății.

„Au fost realizate procedurile de resuscitare, persoana a suferit un stop cardiac. Nu este asociată cu COVID-19”, a declarat Viorica Dumbrăveanu.

De asemenea, oficialul a dat asigurări că guvernul are aprobat un plan de prevenire, dar și de răspuns, în cazul în care numărul persoanelor infectate va crește.

„Planul conține mai multe scenarii. Sunt desemnate instituțiile, există echipamentele și medicamentele necesare. Noi avem la momentul actual teste pe care le aplicăm. Dacă în Franța, de exemplu, se aplică testele numai în cazurile grave, noi, în Republica Moldova aplicăm testele la toate etapele, inclusiv și la însănătoșirea persoanei”, a explicat ministrul Sănătății.

Amintim că, potrivit celor mai recente date publicate de Minsiterul Sănătății, în Republica Moldova sunt 49 de persoane infectate cu COVID-19. Unul dintre pacienți a decedat, după câteva zile de la internare. La fel, a murit și o moldoveancă din Italia. În același timp, două dintre persoanele infectate în Republica Moldova s-au vindecat.

În contextul pandemiei, la nivel național, a fost decretat cod roșu de alertă privind răspândirea coronavirusului de tip nou, iar pe 17 martie, parlamentul a declarat stare de urgență la nivel național până pe 15 mai. Totuși, guvernul și președintele au menționat că măsura ar putea fi revizuită, în cazul în care pandemia de COVID-19 va fi învinsă.

În context, toate școlile și grădinițele au fost închise. Totodată, începând de luni, 16 martie, funcționează numai magazinele de produse alimentare, farmaciile și stațiile PECO. La fel, din 17 martie, a fost sistat în totalitate traficul aerian.

*IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie. 80% dintre pacienți suportă boala ca pe o răceală simplă, dar în 20% dintre cazuri pot avea loc complicații grave. Nivelul mediu de mortalitate este de 3,5%, însă în cazul persoanelor vârstnice poate ajunge la 14-15%. Pentru a vă proteja, urmați câteva recomandări simple:
1. Spălați mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu soluții pe bază de spirt;
2. Păstrați distanța de minimum 1 metru față de alte persoane (în special față de cele care tușesc sau strănută);
3. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura cu mâinile murdare;
4. În cazul în care tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura cu un șervețel sau cu încheietura cotului;
5. În cazul în care aveți febră, tuse uscată sau dificultăți de respirație – apelați serviciul 112. Atenție! Nu mergeți personal la spital sau clinică, pentru a nu pune în pericol alte persoane.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: