Ministrul Sănătății: Testele rapide pentru coronavirus sunt ineficiente, nu dau garanție 100%
Full Article 2 minutes read

Ministrul Sănătății: Testele rapide pentru coronavirus sunt ineficiente, nu dau garanție 100%

Ministrul Sănătății Viorica Dumbrăveanu susține că, deși mai multe instituții private au anunțat că dispun de teste de depistare a coronavirusului de tip nou, cea mai eficientă metodă rămâne cea utilizată de experții de la Agenția Națională pentru Sănătătate Publică (ANSP). Într-o conferință de presă din 12 martie, oficialul a precizat că testele rapide nu sunt recomandate.

„Nici nouă, ca autoritate centrală, în calitate de colaboratori acreditați de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu ni se recomandă testele rapide care iau amploare, se face publicitate și se propun în vânzări. Testele rapide sunt ineficiente: nu dau garanție de 100% despre prezența infecției de coronavirus. Chiar dacă testul rapid este negativ, OMS pune accent: dacă persoana întrunește definiția de caz – trebuie să treacă testul de laborator”, a explicat ministrul Sănătății.

Oficialul a mai spus că Ministerul Sănătății, în calitate de autoritate centrală, nu acceptă toate testele care i se propun, ci doar cele autorizate, care dau garanție de 100 de procente. Totodată, astăzi, în țară urmează să ajungă încă o mie de teste.

„Pentru cei care întreabă și spun că li s-a solicitat 2000 de lei pentru un test, sau 680 de lei. Probele se prelevează doar la institutuțiile medico-sanitare publice strategice și se prelucrează doar la laboratorul acrediat de OMS, este procesul de la ANSP”, a adăugat aceasta.

Precizăm că guvernul a anunțat, anterior, că tratamentul și analizele pentru depistarea coronavirusului de tip nou este gratuit, indiferent dacă pacineții dispun sau nu de poliță de asigurare medicală.

Amintim că tot astăzi, ministrul Sănătății a menționat că o femeie suspectă că ar putea fi infectată cu COVID-19 a refuzat să îi fie examinat copilul și ar fi părăsit Unitatea Primiri Urgente, după ce a agresat medicii. În prezent, aceasta este căutată de poliție.

În Republica Moldova sunt confirmate, în prezent, 4 cazuri de coronavirus de tip nou. Alte 30 de probe sunt în curs de examinare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: