Misiunea civilă a UE, lansată oficial la Chișinău. Borrell: „Moldova nu este singură”
Full Article 2 minutes read

Misiunea civilă a UE, lansată oficial la Chișinău. Borrell: „Moldova nu este singură”

Misiunea civilă a Uniunii Europene a fost inaugurată oficial în Republica Moldova miercuri, 31 mai, de către Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, aflat în vizită la Chișinău. La eveniment a participat, inclusiv, ministrul de Externe, Nicu Popescu și ministra de Interne, Ana Revenco. Potrivit oficialilor, UE contribuie, astfel, la consolidarea rezilienței și a securității Republicii Moldova.

„Sunt foarte bucuros să fiu aici, să sărbătoresc inaugurarea Misiunii civile a UE în Moldova. Republica Moldova este una dintre țările cele mai afectate de războiul Rusiei în Ucraina, iar eu sunt aici să transmit un mesaj clar: Moldova nu e singură”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell.

Miniștrii de Externe și Interne ai Republicii Moldova au salutat lansarea, la Chișinău, a Misiunii UE.

„Este un pas foarte important pentru consolidarea capacităților noastre și fortificarea statului nostru, pentru fortificarea rezilienței noastre, care ne va permite să asigurăm și în continuare stabilitatea, pacea și calmul. (…) Știm că nu suntem singuri. Beneficiem de sprijinul prietenilor noștri”, a declarat viceprim-ministrul, ministrul de Externe, Nicu Popescu.

„Mulțumesc, dl Borrell, că ați pregătit această misiune într-un timp record. Ne-ați auzit, ați auzit solicitarea noastră de a ne consolida și a face un front comun pentru a proteja democrațiile europene. (…) Misiunea a fost pregătită în concordanță cu provocările prezentului, iar prezentul arată că Moldova a devenit un teatru de luptă al războiului hibrid care pune în pericol democrațiile întregului continent  european”, a declarat, la rândul său, ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco.

Amintim că misiunea civilă pentru Republica Moldova a fost aprobată de miniștrii de Externe ai UE pe 24 aprilie, curent, pentru o perioadă de 2 ani. Obiectivul acesteia este de a spori reziliența sectorului de securitate al Republicii Moldova în domeniul gestionării crizelor și al amenințărilor hibride, inclusiv în ceea ce privește securitatea cibernetică și contracararea acțiunilor străine de manipulare a informațiilor și a ingerințelor străine.

„Misiunea de Parteneriat a UE în Moldova” a fost solicitată de premierul moldovean în ianuarie 2023, pentru a consolida securitatea cibernetică și a combate dezinformarea și manipularea externă a informațiilor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: