Pe 21 mai au fost reținuți șeful Biroului Vamal Centru și un broker vamal. Potrivit Centrului Național Anticorupție (CNA), reținerea a avut loc „într-o cauză penală de corupere pasivă, comisă în circumstanțe agravante”. Se menționează că cei doi, împreună cu alte persoane, ar fi primit în mai multe tranșe suma de peste 40 000 de dolari. Potrivit CNA, banii erau destinați „pentru facilitarea trecerii mărfurilor peste frontiera vamală a R. Moldova la importul de mărfuri în țară, destinate segmentului transnistrean, dar și pentru omiterea depistării multiplelor încălcări de legislație”.
Anunțul CNA
Reprezentanții CNA au anunțat reținerea, de comun cu procurorii mun. Bălți, a șefului Biroului Vamal Centru și a unui broker vamal. Potrivit instituției, reținerea a avut loc „într-o cauză penală de corupere pasivă, comisă în circumstanțe agravante”.
„Potrivit datelor preliminare ale anchetei, șeful Biroului Vamal Centru și brokerul, împreună cu alte persoane, identitatea cărora la moment nu poate fi dezvăluită, ar fi primit în mai multe tranșe suma de peste 40 000 de dolari, bani care erau destinați pentru facilitarea trecerii mărfurilor peste frontiera vamală a R. Moldova la importul de mărfuri în țară, destinate segmentului transnistrean, dar și pentru omiterea depistării multiplelor încălcări de legislație”, au comunicat reprezentanții CNA.
Potrivit CNA, în urma acțiunilor efectuate, au fost depistate obiecte și documente relevante pentru cauză penală, inclusiv mijloace financiare în diversă valută ale căror proveniență urmează a fi investigată.
Instituția a adăugat că va reveni ulterior cu informații „despre numărul total de persoane reținute și mijloacele financiare depistate la domiciliile și birourile de serviciu”.


Precizările Serviciului Vamal
Reprezentanții Serviciului Vamal au declarat că, la rândul lor, au inițiat măsuri administrative necesare și vor continua să coopereze deschis cu organele de anchetă „pentru clarificarea completă a circumstanțelor cauzei”.
„Reiterăm angajamentul ferm față de principiul toleranței zero față de orice formă de corupție și subliniem că astfel de comportamente nu reflectă valorile și standardele instituției noastre. (…) Încurajăm transparența în investigarea acestui caz și subliniem că orice persoană vizată beneficiază de prezumția de nevinovăție conform legislației în vigoare, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive”, au declarat reprezentanții instituției vamale.
Menționăm că șef al Biroului Vamal Centru este Iurie Gorea. Ziarul de Gardă a scris în 2019 că Iurie Gorea a pretins la acea perioadă la funcția de director al Serviciului Vamal. Potrivit sursei citate, Gorea era la acel moment fondatorul și administratorul a mai multor companii. Din 2008 a administrat o companie „care oferă inclusiv servicii de asistență la vămuirea mărfurilor pentru export și la procesul de devamare la import”. Ziarul de Gardă a mai scris că „Gorea este unul dintre cofondatorii acceleratorului de inovații și antreprenoriat Dreamups, iar unul dintre partenerii săi în acest proiect este Andrei Spânu”.
În declarația de avere, Iurie Gorea a indicat un salariu brut total de aproape 446 de mii de lei, obținut în 2024 de la Serviciul Vamal. Din 2016 are în posesie un teren. În proprietatea sa se află două terenuri, dobândite în 2010 și 2019. În posesie mai are un apartament și o „altă avere imobilă”. Familia lui Gorea a dobândit în anul 2022 două autoturisme Tesla Model Y, ambele fabricate în 2022. Gorea a indicat că deține mai multe tipuri de criptomonede, precum și cote-părți/acțiuni în capitalul social a mai multor agenți economici. De asemenea, a menționat trei datorii.
Amintim că pe 21 mai, reprezentanții CNA au declarat pentru NewsMaker că desfășoară percheziții într-un dosar de corupție. Purtătoarea de cuvânt a instituției, Angela Starinschi, menționa că perchezițiile vizează două persoane. La acel moment, se cunoștea că printre suspecți s-ar număra și un funcționar din cadrul Serviciului Vamal. Pentru NewsMaker, ofițera de presă a Serviciului Vamal, Tatiana Șompol, a declarat că instituția acorda suportul necesar desfășurării activităților procesuale și a adăugat că „informații suplimentare vor fi oferite de către CNA”.