Tudor Mardei | NewsMaker

Mitropolia Basarabiei condamnă implicarea preoților în politică și susține cu fermitate integrarea R. Moldova în UE

Mitropolia Basarabiei condamnă implicarea politică a clerului din Republica Moldova în campaniile electorale. Într-un comunicat remis presei, Mitropolia subliniază că „aceste acțiuni sunt în mod vădit îndreptate împotriva unității spirituale și naționale a poporului dintre Prut și Nistru și reprezintă o încălcare gravă a valorilor Evangheliei, a dragostei de neam și a misiunii autentice a Bisericii Ortodoxe”.

„Cu nespusă durere și îngrijorare, constatăm intensificarea acțiunilor lipsite de discernământ și tact duhovnicesc ale unor ierarhi și clerici din Republica Moldova, aparținători unei structuri ecleziastice aliniate la ideologii seculare și imperialiste, care s-au angajat nestingherit într-o propagandă politică electorală. Aceste acțiuni, profund ofensatoare pentru sufletul creștin și românesc, sunt în mod vădit îndreptate împotriva unității spirituale și naționale a poporului dintre Prut și Nistru și reprezintă o încălcare gravă a valorilor Evangheliei, a dragostei de neam și a misiunii autentice a Bisericii Ortodoxe.

Mitropolia Basarabiei mai subliniază că este inacceptabil ca de pe amvonul Catedralei românești „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Bălți să se facă politică partizană, îndreptată grotesc împotriva voinței și valorilor neamului, a parcursului și a integrității Republicii Moldova.

„Pentru orice om integru și rațional, este inacceptabil ca, de pe amvonul Catedralei românești „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Bălți – edificiu ridicat între 1924 și 1934 prin truda Episcopului român Visarion Puiu și sprijinul Familiei Regale – să se facă politică partizană, îndreptată grotesc împotriva voinței și valorilor neamului, a parcursului și a integrității Republicii Moldova. Aceste manifestări nu doar că trădează memoria jertfei celor care au construit acest lăcaș, dar subminează abominabil stabilitatea socială și spirituală a întregului popor.”

Totodată Mitropolia Basarabiei accentuează că susține cu fermitate parcursul european al Republicii Moldova care reflectă valorile democratice și respectul față de Biserică și față de Creștinism.

„Aceste drepturi fundamentale sunt esențiale pentru un viitor în care credința ortodoxă și identitatea națională vor coexista armonios cu demnitatea și prosperitatea fiecărui cetățean al Republicii Moldova, fiind convinși că mântuirea sufletului și viitorul țării depind de angajamente personale sincere față de Dumnezeu și de istoria poporului român dintre Prut și Nistru. Dumnezeu să ocrotească binecredinciosul popor român din Basarabia!”, se mai arată în comunicat.

Amintim că, Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, și-a exprimat deschis sprijinul electoral pentru candidata la președinție Victoria Furtună, încălcând astfel recomandările Mitropoliei Moldovei, care interzic clericilor să se implice în politică. NordNews scrie că la o întâlnire preoțească recentă desfășurată la Catedrala Eparhială din Bălți, Marchel a elogiat-o pe Furtună, îndemnându-i pe credincioși să o susțină, subliniind că aceasta este „o creștină, o mamă și o soție exemplară” și că ar putea promova valori creștine în funcția de președinte.

Mai mulți preoți din nordul țării au ajuns în vizorul poliției după ce au fost implicați în agitație electorală, deși, conform legii, biserica trebuie să rămână separată de stat și neutră din punct de vedere politic. Șeful IGP,Viorel Cernăuțeanu, a declarat că oamenii legii au înregistrat și anchetează fiecare caz în parte: „În acest moment, ne sunt cunoscute trei cazuri, care sunt documentate de poliție. Dacă sunt și altele, unde în cadrul lăcașelor sfinte se desfășoară astfel de acțiuni, noi recomandăm cetățenilor, reprezentanților mass-media să ne comunice, să ne sesizeze, pentru a asigura procesul de documentare ulterior”.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Furtună va contesta sancțiunile UE: „Grupările de la Bruxelles au decis să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră”

Președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, consideră că în spatele deciziei prin care a fost inclusă pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene ar sta Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Politiciana a sugerat că măsurile restrictive ar fi o formă de presiune asupra opoziției și a acuzat UE că „a ales cine trebuie să conducă țara noastră”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 15 iulie.

Astăzi vedem cum are loc, în mod deliberat, distrugerea a tot ceea ce am iubit la Uniunea Europeană. Grupările de la Bruxelles au decis, fără rușine și la vedere, după tradițiile colonialiste, să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră — suverană. (…) Regimul PAS aplică sancțiuni prin intermediul acoliților lor străini, doar în privința politicienilor care au susținere și de care PAS se teme. Niciodată nu am fost și nu vom fi o opoziție comodă pentru junta galbenă!”, a declarat Victoria Furtună.

Politiciana a menționat că va contesta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia prin care i-au fost impuse sancțiuni.

PAS nu a comentat, deocamdată, învinuirile lansate în adresa sa de Victoria Furtună.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus încă 7 politicieni și 3 entități în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7, Centrul Cultural-educațional al Moldovei, liderul Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei, Alexandru Beșchieru, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Toți cei vizați au legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023.

Măsurile restrictive includ interdicția furnizării de fonduri pentru cei vizați de sancțiuni, interdicție de intrare pe teritoriul UE și înghețarea activelor.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: