mitropoliabasarabiei.md

Mitropolia Basarabiei s-a plâns lui Ciucă, aflat la Chișinău, de „nevoi și dificultăți”. Premierul României: Vom repara urmările perioadei sovietice

Premierul României Nicolae Ciucă, aflat la Chișinău pe 23 martie, a vizitat Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Chişinău, ce aparţine Mitropoliei Basarabiei. Cea din urmă l-a informat pe Ciucă despre „nevoile și dificultățile cu care se confruntă comunitatea în realizarea și finisarea lucrărilor de construcție și pictură ale lăcașului de cult”. La rândul său, oficialul român a dat asigurări privind „sprijinul pentru încheierea lucrărilor și soluționarea ultimelor piedici pentru repararea urmărilor perioadei sovietice”.

Reprezentanții Mitropoliei Basarabiei declară că premierul a fost însoțit inclusiv de ambasadorul României la Chișinău Cristian-Leon Țurcanu. Delegația română a fost primită de mai mulți oficiali ai Mitropoliei, printre care și Mitropolitul Petru al Basarabiei.

Ciucă a vizitat șantierul Catedralei Mitropolitane „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Chișinău. Se menționează că delegația română a fost informată despre „nevoile și dificultățile cu care se confruntă comunitatea în realizarea și finisarea lucrărilor de construcție și pictură ale lăcașului de cult și de amenajare a curții exterioare”.

„Catedrala va fi un simbol al identității românești și al unității spirituale dintre cele două maluri ale Prutului”, susțin reprezentanții Mitropoliei Basarabiei.

În cadrul discuțiilor, Mitropolitul Petru a mulțumit „întregii delegații, respectiv Guvernului României, pentru ajutorul și grija pe care o poartă față de necesitățile și problemele cu care se confruntă atât Mitropolia Basarabiei cât și statul Republica Moldova”.

Totodată se menționează că a fost prezentată delegației din România „raportul detaliat privind resursele necesare proiectelor și inițiativelor pe care Mitropolia Basarabiei intenționează să le implementeze în viitorul apropiat”.

„Nicolae Ionel Ciucă și-a exprimat aprecierea pentru rolul Mitropoliei Basarabiei în promovarea valorilor culturale, lingvistice și spirituale românești pe teritoriul Republicii Moldova. El a asigurat că Guvernul României va continua să susțină proiectele Bisericii Ortodoxe Române din Basarabia”, relatează Mitropolia.

Reprezentanții Guvernului român relatează că prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă „a dat asigurări privind sprijinul pentru încheierea lucrărilor și soluționarea ultimelor piedici pentru repararea urmărilor perioadei sovietice”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Performanță pentru Moldova la Olimpiada Internațională de Fizică: elevii au obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare

Lotul olimpic al Republicii Moldova a obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare în cadrul Olimpiadei Internaționale de Fizică ce s-a desfășurat în Paris, Franța, în perioada 17 – 25 iulie 2025.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, medaliați cu argint sunt Alex Secrieru și Darius Graur, elevi la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, iar mențiunile de onoare au fost obținute de Victor Sandu, elev la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, și Vadim Arhip, elev la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Chișinău.

În cadrul celei de-a 55-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Fizică au participat 406 elevi din 87 de țări, Republica Moldova fiind reprezentată de 5 elevi și 2 profesori:

  • Darius Graur, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Alex Secrieru, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Victor Sandu, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Cristian Sochirca, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Vadim Arhip, elev în clasa a XII-a, Instituția Publică Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, mun. Chișinău;
  • Cârlig Sergiu, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul echipei;
  • Serghei Bâzgan, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul adjunct al echipei.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: