Mitropolia Moldovei, declarație publică. Ce se va întâmpla dacă în Moldova va fi înregistrat legal un cuplu LGBT?
Full Article 3 minutes read

Mitropolia Moldovei, declarație publică. Ce se va întâmpla dacă în Moldova va fi înregistrat legal un cuplu LGBT?

Mitropolia Moldovei a comentat decizia CtEDO din 17 ianuarie 2023, prin care Republica Moldova ar putea fi obligată să își ajusteze legislația pentru a proteja traiul în comun a familiilor formate din persoane LGBT+. Astfel, reprezentanții Mitropoliei promit „o reacție pe măsură” la „cea mai cea mai timidă tentativă de a înregistra legal un cuplu gay în Republica Moldova” și le cer credincioșilor să „ia atitudine”.

Ne aflăm într-o situație îngrijorătoare pentru poporul nostru creștin-ortodox. Este vorba de încercarea de a ni se impune o hotărâre strigătoare la cer pentru conștiința noastră ortodoxă. (…) Precum era de așteptat, reprezentanții infimei minorități homosexuale din țara noastră au profitat de această ocazie pentru a vehicula cu amenințări de a merge în justiție, în cazul în care autoritățile naționale nu le vor înregistra cu acte în regulă cuplurile. Adresarea noastră nu este către membrii acestei minorități, a căror intimitate o respectăm, exprimându-ne dezinteresul față de viețile lor private, dar către autoritățile țării noastre: nu uitați că votul pentru conducerea țării v-a fost oferit de către o majoritate și nu o minoritate”, se arată în declarația Mitropoliei.

Mitropolia a ținut să sublinieze că cetățenii creștin-ortodocși reprezintă o covârșitoare majoritate a societății și a cerut ca aceștia să ia atitudine, pentru ca în Moldova să nu fie permisă legalizarea cuplurilor LGBT.

Astfel, cea mai timidă tentativă de a înregistra legal un cuplu gay în Țara noastră, va fi urmată de o reacție pe măsură, deoarece astfel de decizii contravin conștiinței eminamente ortodoxe și istorice a poporului. Biserica Ortodoxă din Moldova îndeamnă credincioșii să ia atitudine, evident, strict în limitele permise de legislația în vigoare a Republicii Moldova, pentru ca o asemenea legalizare și promovare a păcatului să nu aibă loc”, se mai arată în declarație.

Mitropolia a subliniat că Biserica Ortodoxă din Moldova nu s-a opus și nici nu se opune aspirațiilor europene ale Țării noastre, însă își dorește ca această integrare să aibă loc „cu respectarea adevăratelor valori creștine și istorice ale Europei”.

Amintim că toate statele semnatare ale Convenției Europene a Drepturilor Omului trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex și să creeze un cadru legal care să protejeze traiul în comun al acestor cupluri. Se întâmplă după Decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) în cazul Fedotova și alții contra Rusiei. Detalii AICI.

Ulterior, cuplul format din Angelica Frolov și Leo Zbanke a anunțat în cadrul unui interviu că intenționează să se căsătorească și va acționa în judecată statul dacă va fi refuzat să-și exercite dreptul.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: