Mitropolitul Vladimir, prima reacție la „exodul” preoților din Mitropolia Moldovei: Sunt lipsiți de discernământ și credință
Full Article 3 minutes read

Mitropolitul Vladimir, prima reacție la „exodul” preoților din Mitropolia Moldovei: Sunt lipsiți de discernământ și credință

Mitropolitul Vladimir a comentat, pentru prima dată, plecările preoților de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei – tot mai frecvente în ultima perioadă. Mitropolitul susține că aceștia ar fi fost ispitiți de „ofertele vremii”, pe care le-ar fi acceptat în lipsa discernământului și a credinței „curate”. Declarațiile au fost făcute într-un interviu publicat pe pagina Mitropoliei.

„Regretăm și ne întristăm pentru fiecare rană pricinuită Trupului Bisericii de către acțiunile nechibzuite ale unor foști slujitori în care am investit pe parcursul anilor multă încredere și susținere la creșterea și dezvoltarea lor, care însă, în lipsa discernământului, a credinței curate și ispitiți de ofertele vremii, contribuie la ruperea unității Bisericii lui Hristos. Exclamând pe toate căile de propagandă pretenția și falsa dorință de a contribui la rezolvarea problemei bisericești din țara noastră, acești factori meschini complică mai mult situația și dezbină intenționat, căutând să atragă și pe alții în această lucrare schismatică de rupere a unității”, a declarat mitropolitul Vladimir.

Șeful Bisericii Ortodoxe din Moldova (BOM) a denunțat un atac asupra Bisericii Ortodoxe, care spune că ar fi susținut inclusiv politic. Mitropolitul Vladimir a chemat societatea să se roage pentru „pace, unitate și dragoste frățească”.

„În fiecare zi vedem cum imaginea BOM este intenționat denigrată în mediul informațional autohton, fapt susținut chiar și prin suport politic. Tot felul de pseudo-specialiști se pronunță în ultimul timp cu multă ușurință și fără niciun temei teologic și canonic despre canonicitatea sau necanonicitatea Bisericii. (…) Dacă e să facem o scurtă analiză a tulburărilor şi neliniștilor din interiorul Bisericii, vom înțelege cauza provocării lor – egoismul fără măsură a unora, însoțit de lipsa credinței și a fricii de Dumnezeu, totodată şi neascultarea altora față de autoritățile ierarhic-superioare ale Bisericii, sprijinită de mult orgoliu şi trufie”, a mai declarat Mitropolitul Vladimir.

***

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, aproximativ 50 de biserici au aderat la Mitropolia Basarabiei, iar tendința este una în creștere, a declarat pentru Radio Moldova secretarul Mitropoliei Basarabiei, Constantin Olariu.

Biserica Ortodoxă din Moldova își menține statutul în cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse, în pofida îndemnului unor preoți de a adera la Patriarhia Română. Între timp, alți preoți continuă să părăsească în mod independent Mitropolia Moldovei și să se alăture Mitropoliei Basarabiei. NM a povestit despre confruntarea dintre Mitropolia Moldovei și cea a Basarabiei, „exodul” preoților și posibile scenarii de viitor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: