Mitropolitul Vladimir, prima reacție la „exodul” preoților din Mitropolia Moldovei: Sunt lipsiți de discernământ și credință

Mitropolitul Vladimir a comentat, pentru prima dată, plecările preoților de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei – tot mai frecvente în ultima perioadă. Mitropolitul susține că aceștia ar fi fost ispitiți de „ofertele vremii”, pe care le-ar fi acceptat în lipsa discernământului și a credinței „curate”. Declarațiile au fost făcute într-un interviu publicat pe pagina Mitropoliei.

„Regretăm și ne întristăm pentru fiecare rană pricinuită Trupului Bisericii de către acțiunile nechibzuite ale unor foști slujitori în care am investit pe parcursul anilor multă încredere și susținere la creșterea și dezvoltarea lor, care însă, în lipsa discernământului, a credinței curate și ispitiți de ofertele vremii, contribuie la ruperea unității Bisericii lui Hristos. Exclamând pe toate căile de propagandă pretenția și falsa dorință de a contribui la rezolvarea problemei bisericești din țara noastră, acești factori meschini complică mai mult situația și dezbină intenționat, căutând să atragă și pe alții în această lucrare schismatică de rupere a unității”, a declarat mitropolitul Vladimir.

Șeful Bisericii Ortodoxe din Moldova (BOM) a denunțat un atac asupra Bisericii Ortodoxe, care spune că ar fi susținut inclusiv politic. Mitropolitul Vladimir a chemat societatea să se roage pentru „pace, unitate și dragoste frățească”.

„În fiecare zi vedem cum imaginea BOM este intenționat denigrată în mediul informațional autohton, fapt susținut chiar și prin suport politic. Tot felul de pseudo-specialiști se pronunță în ultimul timp cu multă ușurință și fără niciun temei teologic și canonic despre canonicitatea sau necanonicitatea Bisericii. (…) Dacă e să facem o scurtă analiză a tulburărilor şi neliniștilor din interiorul Bisericii, vom înțelege cauza provocării lor – egoismul fără măsură a unora, însoțit de lipsa credinței și a fricii de Dumnezeu, totodată şi neascultarea altora față de autoritățile ierarhic-superioare ale Bisericii, sprijinită de mult orgoliu şi trufie”, a mai declarat Mitropolitul Vladimir.

***

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, aproximativ 50 de biserici au aderat la Mitropolia Basarabiei, iar tendința este una în creștere, a declarat pentru Radio Moldova secretarul Mitropoliei Basarabiei, Constantin Olariu.

Biserica Ortodoxă din Moldova își menține statutul în cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse, în pofida îndemnului unor preoți de a adera la Patriarhia Română. Între timp, alți preoți continuă să părăsească în mod independent Mitropolia Moldovei și să se alăture Mitropoliei Basarabiei. NM a povestit despre confruntarea dintre Mitropolia Moldovei și cea a Basarabiei, „exodul” preoților și posibile scenarii de viitor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: