ebirhoreanul.ro

Modificări în sistemul RCA: Șoferii disciplinați vor plăti mai puțin pentru asigurări

Șoferii care nu au fost implicați în accidente rutiere vor beneficia de tarife mai mici pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), conform noilor reguli anunțate de ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba. Acesta a subliniat că modificările urmăresc o mai mare echitate între participanții la trafic și încurajează un comportament responsabil la volan.

„Noile reguli asigură că tarifele RCA vor fi calculate pe baza riscurilor posibile în trafic. Șoferii disciplinați vor fi recompensați prin costuri mai mici, ceea ce este un pas spre un sistem mai echitabil,” a declarat Dumitru Alaiba.

În timp ce șoferii fără antecedente vor plăti mai puțin, transportatorii din regimul de taxi se confruntă cu o creștere semnificativă a costurilor pentru asigurare. Constantin Condrea, președintele Asociației Transportatorilor Auto în regim de taxi, a criticat tarifele majorate, care vor crește de la 6.800 de lei la 15.000 de lei anual.

„Aceasta este cea mai mare valoare pentru asigurarea taxiurilor din Europa. Spre comparație, în București, o asigurare similară costă echivalentul a 8.500 de lei moldovenești. Actualul sistem de calcul bazat pe riscuri este depășit și avantajează doar companiile de asigurări,” a declarat Condrea.

Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, noile modificări introduc o liberalizare parțială a sectorului de asigurări. Prețurile RCA nu vor mai fi uniforme pentru toate companiile de asigurări, acestea fiind calculate individual, în funcție de istoricul și riscurile fiecărui șofer.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Parlamentul Republicii Moldova

Legea privind avocatura a ajuns la Președinție. Maia Sandu va lua o decizie în 14 zile

Președinția a recepționat proiectul de lege cu privire la avocatură, care a generat greva generală a avocaților. Șefa statului urmează să decidă asupra promulgării legii în termen de 14 zile. Precizările au fost făcute pentru NewsMaker de consilierul prezidențial Igor Zaharov. Se întâmplă în contextul apelului lansat de Uniunea Avocaților, care solicită președintei Maia Sandu să nu promulge legea, susținând că aceasta „aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat”.

„Președinția a recepționat proiectul de lege în cursul zilei de ieri. Conform prevederilor legale, președinta are la dispoziție 14 zile pentru examinarea documentului. Decizia va fi comunicată public, în mod transparent, așa cum se procedează cu toate actele normative care ajung la instituția prezidențială”, a menționat Zaharov.

Precizăm că avocații au început greva generală, care va dura până la Congresul Extraordinar al Avocaților din 25 iulie. Potrivit Uniunii, motivul este „adoptarea de către Parlamentul a amendamentului cu privire la avocatură, fără consultarea profesiei de avocat, fapt care ar aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat, iar în consecință ar afecta dreptul cetățeanului la asistență juridică calificată”.

În urma discuțiilor purtate luni, 14 iulie, cu autoritățile, la Ministerul Justiției, s-au stabilit unele excepții de la grevă, pentru a asigura continuitatea asistenței juridice.

Avocații consideră că soluționarea situației este posibilă doar prin nepromulgarea legii de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, motiv pentru care revendicarea privind nepromulgarea legii rămâne actuală.

Reprezentanții CNAJGS au semnalat că acceptă dreptul avocaților la grevă, însă, această situație poate afecta grav accesul la justiție a persoanelor vulnerabile. În context, Uniunea a stabilit că greva generală se menține, cu câteva excepții. Astfel, avocații vor putea interveni în următoarele situații:

  • acțiuni procesuale privind reținerea;
  • demersuri privind aplicarea sau prelungirea măsurilor preventive (arest, arest la domiciliu, control judiciar);
  • cauze privind violența în familie;
  • procese cu participarea minorilor;
  • cauze ce implică cetățeni străini sau apatrizi aflați în custodia statului.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: