Moldova a depășit România în lupta împotriva corupției. Pe ce loc se află cele două țări în 2023
Full Article 2 minutes read

Moldova a depășit România în lupta împotriva corupției. Pe ce loc se află cele două țări în 2023

Republica Moldova a depășit România în lupta împotriva corupției, clasându-se pe poziția a 35-a la nivel global în Indexul Integrității Publice (IPI), scrie romaniacurata.ro. Potrivit sursei citate, țara noastră se numără printre primele 22 de țări care au înregistrat îmbunătățiri în controlul corupției, în timp ce România stagnează. Țara vecină s-a clasat în topul IPI pe locul 41.

Cu un scor de 7,28 puncte, Republica Moldova se află cu șase locuri în fața României, care a acumulat 7,09 puncte în evaluarea pentru anul 2023 și prognoza pentru 2024 a controlului corupției, realizate de ERCAS.

Sursa citată precizează că, în privința României, prognoza arată că a făcut progrese în ceea ce privește cetățenia digitală și serviciile online, dar suferă la capitolul independenței justiției, al presei și al amestecului serviciilor secrete în probleme civile. Republica Moldova excelează în ceea ce privește transparența (capitol la care intră în TOP 10 global) și cetățenia digitală.

„Moldova a reușit să-și răscumpere democrația după fiecare criză periodică și a reușit să ridice peste scorul de 7 în IPI, depășindu-și regiunea și depășind Ucraina de la începutul războiului. Țara a adoptat toate legile și instituțiile anticorupție din repertoriu, în mare parte cu încurajarea și sprijinul financiar al comunității internaționale”, se arată în analiza pentru Republica Moldova.

„Moldova are un record de transparență, ajungând în top zece la nivel mondial și are o masă critică de e-cetățeni. Țara are mare nevoie de sprijinul UE pentru a-și rezolva problemele structurale care subminează buna guvernare, zonele gri legate de Transnistria separatistă și moștenirea sa sovietică în general”, mai indică sursa citat, cu referire la Republica Moldova.

Potrivit sursei citate, topul este condus de Danemarca, Norvegia, Finlanda, Noua Zeelandă și Estonia, care a trecut în fața SUA.

Moldova a depășit România în lupta împotriva corupției. Pe ce loc se află cele două țări în 2023

Indexul Integrității Publice. Republica Moldova a urcat pe locul 35, România este pe poziția 41 (sursa: corruptionrisk.org)


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: