Moldova ar putea fi atacată în judecată de o companie care deține magazine duty-free. Alaiba: „Acrobație juridică”
Full Article 2 minutes read

Moldova ar putea fi atacată în judecată de o companie care deține magazine duty-free. Alaiba: „Acrobație juridică”

Ministrul Economiei Dumitru Alaiba spune că o companie a încercat să-și prelungească licența pentru a opera magazine duty-free. „Conform legilor țării noastre, noi licențe nu se eliberează”, precizează oficialul. Alaiba nu exclude că urmează un proces de judecată cu reprezentanții companiei. 

Ministrul Economiei a anunțat că pe 22 decembrie 2022, unei companii i-a expirat licența de a opera magazine duty-free.

„Conform legilor țării noastre, noi licențe nu se eliberează, pentru că Moldova a decis să elimine regimul duty-free, astfel impozitând în mod egal și non-discriminatoriu aceste magazine”, comunică ministrul, pe Facebook.

Prin urmare, Alaiba spune: „Compania a încercat o acrobație juridică, să își prelungească licența pe alți cinci ani conform legislației vechi, înainte de publicarea în Monitorul Oficial a noilor reglementări, recent votate de parlament”.

Foarte des, adaugă el, anume prin așa acrobații, statul este prejudiciat.

„Dacă le reușea una ca asta, statul avea să fie umilit public, iar cetățenii – indignați și dezamăgiți, a câta oară, de impotența statului de a-și proteja interesele. De data asta a fost altfel. Instituțiile au protejat poziția statului și au protejat legea”, susține oficialul.

El mai spune că nu exclude că urmează un proces de judecată – „și e ok”. „Oricine crede că are dreptate, are dreptul să meargă în judecată. Însă noi estimăm că șansele companiei în judecată sunt slabe”, a conchis ministrul.

***

Amintim că inițiativa legislativă care prevede anularea regimului duty-free pe teritoriul Republicii Moldova a fost aprobată, pe 26 octombrie, de Guvern. Prin urmare, magazinul de pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău ar trebui să fie desființat după data de 22 decembrie 2022, iar cele din zonele de ieșire din țară – după 3 septembrie 2023.

Recent, președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat că rețeaua de magazine Duty-Free din incinta Aeroportului Internațional Chișinău, a căror licență a expirat, va continua să activeze, cu achitarea integrală a tuturor impozitelor și taxelor, fără excepții. Potrivit lui, această rețea a fost folosită anterior pentru finanțări netransparente ale unor grupări criminale organizate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: