Astăzi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a pronunțat una din cele mai dure hotărâri, susține directorul Centrului de Resurse Juridice din Moldova Vladislav Gribincea. Cel din urmă spune că CtEDO a constatat că un judecător moldovean a falsificat materialele unui dosar civil, pronunțând o hotărâre „arbitrară”. Astfel, Guvernul moldovenesc ar putea fi obligat să achite peste 3 milioane de euro daune materiale unei firme de construcții din România.
„Deși toate argumentele prezentate la CtEDO au fost invocate și la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), CSJ a menținut soluția arbitrară”, precizează Gribincea.
Directorul Centrului a comunicat și unele detalii despre cauză. El spune că totul a început în 2007, când o companie românească s-a asociat cu o companie moldovenească controlată de politicianul Victor Șelin, cu scopul de a construi drumuri în Republica Moldova.
Prin urmare, potrivit lui Gribincea, compania românească i-a transmis celei moldovenești echipament pentru construcția drumurilor în valoare de peste 1,000,000 euro.
„Ulterior, compania moldovenească a obținut un contract pentru construcția de drumuri de peste 20,000,000 euro. Echipamentul transmis de compania românească a fost pus în gaj la o bancă pentru a obține lichidități pentru construcția de drumuri. De asemenea, fondatorul companiei românești a garantat creditele luate de compania moldovenească, punând în gaj casa sa, evaluată la 400,000 euro”, susține juristul.
În 2010, între asociații companiei moldovenești a apărut o ceartă din cauza scoaterii banilor din companie în favoarea companiilor controlate de la Șelin, comunică directorul Centrului de Resurse Juridice.
„În final, Victor Șelin a obținut în instanța de judecată din Moldova anularea acordului de asociere din 2007 și repunerea părților în situația de până la încheierea acestuia. Motivul – echipamentul adus în 2007 nu a fost văzut în persoană de către evaluatori la momentul importului”, comunică Gribincea.
„Judecătorul însă a menționat că contractele de gaj pe casă și pe echipament rămân valabile. Cu alte cuvinte, compania românească a rămas fără echipament, fără cotă în companie și fără vreo compensație, iar fondatorul companiei românești – fără casă”, a subliniat juristul.
Directorul Centrului a mai spus că hotărârea arbitrară a fost pronunțată de președintele Colegiului civil și de contencios administrativ al Curții de Apel Chișinău – „cel care și-a distribuit el sie dosarul”.
„Acesta a examinat cauza în lipsa companiei românești. Cauza a fost fixată pentru examinare pe 02.03, însă a fost examinată pe 02.02, falsificându-se (parțial doar) materialele cu privire la fixarea cauzei pentru 02.03”, menționează Gribincea. El mai declară că judecătorul a dispus executarea imediată a hotărârii fără vreo motivare.
„Judecătorii au admis acțiunea chiar dacă toate termenele de prescripție erau expirate. În registrul întreprinderilor, radierea companiei românești din asociație a fost efectuată de către soția vicepreședintelui partidului condus de dl Șelin”, se arată în postare de pe Facebook al lui Gribincea.
Se mai menționează că ulterior, compania românească a solicitat să i se restituie echipamentul și să fie scos gajul de pe casă – „CSJ a refuzat însă, deși era evident că refuzul este ilogic”, comunică directorul Centrului. „În această cauză statul va plăti (este cert că compensația nu poate fi mai mică de valoarea echipamentului) milioane de euro”, a conchis el.
De menționat că societatea reclamantă a pretins 3.027.923 euro, plus o dobândă zilnică de 544 EUR calculată între data depunerii cererilor sale și data adoptării hotărârii Curții, cu titlu de prejudiciu material. De asemenea, a pretins 35.000 euro și, respectiv, 11.307 euro pentru prejudiciu moral și, respectiv, costuri și cheltuieli, scrie replicamedia.md.
Ulterior, Guvernul a susținut că cererea reclamantului este neîntemeiată și a cerut Curții să o respingă.
În concluzie, CtEDO nu a luat o decizie finală și a menționat că așteaptă o eventuală împăcare a Guvernului Moldovei cu compania românească.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!