Максим Андреев / NewsMaker

Moldova ar putea obține $50 mln de la BERD pentru achiziția de gaze în situații excepționale. Cu ce riscăm noi?

Moldova ar putea obține de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) $50 mln pentru achiziția de gaze în situații excepționale. Contractul a fost semnat la 11 decembrie de prim-ministrul Republicii Moldova Ion Chicu și directorul general BERD pentru Europa de Est și Caucaz Matteo Patrone. Documentul urmează să fie aprobat de parlament. Potrivit afirmațiilor lui Chicu, în cazul livrărilor de gaze conform acestui scenariu, prețul la gaze ar putea fi mai mare decât cel cu care Moldova cumpără acum gaze.

Chicu a subliniat că acesta este un scenariu de rezervă de livrare a gazelor în Moldova și va fi aplicat doar în situații excepționale.

El a adăugat că la 11 decembrie, Consiliul directorilor BERD a aprobat și decizia de a acorda Moldovei un credit pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău. El nu a comunicat alte detalii.

Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, Chicu a spus că Moldova ar putea aplica instrumentul financiar și mai târziu decât 1 ianuarie, în cazul în care ar apărea probleme tehnice de livrare a gazelor prin alte metode, de exemplu, prin revers. Vorbind despre prețurile la gaze, el a spus că, probabil, prețul nu va fi același ca și în contractul cu „Gazprom”. „Acestea ar putea fi mai mari, în conformitate cu prețurile de piață ale gazelor”, a precizat Chicu.

La rândul său, Patrone a motivat decizia BERD de a acorda asistență financiară Moldovei prin dorința de a-i ajuta pe cetățenii țării noastre să petreacă iarna în căldură, pentru că, în caz de evoluție negativă a evenimentelor de pe piața gazelor, Moldova riscă cel mai mult, pentru că în țara noastră nu sunt depozite de gaze și este deocamdată o singură sursă de livrare a gazelor. El a adăugat că BERD va oferi Moldovei orice sprijin pentru liberalizarea pieței gazelor din țara noastră.

La ședința din 11 decembrie, guvernul a aprobat un contract cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare care prevede finanțarea achiziției de către Moldova a gazelor în situații excepționale pentru suma de $50 mln. Anterior, se planifica solicitarea în aceste scopuri de la BERD a sumei de $90 mln. La ședința guvernului, ministrul economiei și infrastructurii Anatol Usatîi a declarat că acest mecanism financiar va fi lansat doar dacă vor înceta livrările de gaze în Moldova pe calea tradițională prin gazoductul Transbalcanic.

Conform contractului, BERD nu va transfera acești bani Moldovei, ci îi va îndrepta către compania „Naftogaz” din Ucraina, pentru că aceasta deține autorizația BERD. Companiile energetice din Moldova nu au o asemenea autorizație.

Din această sumă, compania „Naftogaz” din Ucraina va fi obligată să livreze gaze consumatorilor din Moldova prin intermediul a două companii – întreprinderea de stat „Energocom” (furnizor „liber” la tarife nereglementate) și întreprinderea moldo-rusă „Moldovagaz” (furnizor final la tarife reglementate), care deține și capital de stat.

Astfel, în cazul lansării mecanismului respectiv de achiziție a gazelor, Moldova va trebui să semneze două contracte – dintre „Naftogaz” și „Energocom” și dintre „Energocom” și „Moldovagaz”.

Anterior, NM a constatat că Moldova va primi banii de la BERD pe garanția statului. Însă la ședința guvernului, Usatîi nu a spus nimic despre aceasta.

Totodată, dacă în decurs de un an, Moldova nu se va răsplăti cu ucrainenii, garanțiile de stat se vor transforma în datorie de stat.

Ex-președintele ANRE Victor Parlcov consideră că riscul de a ajunge într-o „groapă cu datorii” este destul de mare. El a precizat că, atunci când consumatorii achită pentru gaze companiei „Moldovagaz”, acești bani ar putea să nu ajungă pe conturile „Energocom”, pentru că ar putea fi solicitați în contul achitării datoriei către „Gazprom”-ul rus, căruia îi datorăm $450 mln. doar pentru gazele consumate în partea dreaptă a Nistrului. „Mai ales că gigantul rus are toate actele de recuperare a acestei datorii, ei pur și simplu ar putea să le dea curs”, a precizat expertul.

În opinia lui Parlicov, în această situație, guvernul se poartă straniu și riscă foarte mult asigurând „Gazprom”-ul, care deține 50% din acțiunile „Moldovagaz”, de problemele ce țin de livrările de gaze. „La ce-i trebuie statului să implice întreprinderea de stat „Energocom” în soluționarea problemei privind livrarea de gaze și să-și asume riscurile prin garanția de stat, dacă cei care poartă răspundere pentru asigurarea consumatorilor Moldovei cu gaze sunt „Moldovagaz” și „Gazprom”? Acestea trebuie să rezolve problemele privind posibilele modalități de livrare, ceea ce, în principiu, ei fac, asigurând posibilitatea tehnică pentru reversul gazelor și convenind cu „Gazprom” în vederea livrărilor de gaze la hotarul Rusiei cu Ucraina sau al României cu Ucraina”, a mai spus Parlicov.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

După Moscova, la Minsk: Igor Dodon s-a întâlnit cu Lukașenko. Liderul PSRM vrea „relansarea legăturilor” cu Belarus

După vizita în Rusia, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat, pe 12 iulie, că s-a întâlnit la Minsk, capitala Belarusului, cu președintele Aleksandr Lukașenko. Potrivit lui Dodon, cei doi au discutat „cooperarea comercial-economică dintre țările noastre“. Fostul președinte l-a descris pe liderul de la Minsk drept „un prieten al Moldovei” și „un adevărat gospodar care acționează în interesul poporului său”.

Într-o postare pe rețelele sociale, Igor Dodon a declarat că există „potențial considerabil pentru relansarea legăturilor dintre R. Moldova și Belarus, în special în domeniile agriculturii, industriei farmaceutice și celei ușoare”.

Astăzi, la Minsk, am avut o întrevedere de lucru cu Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Grigorievici Lukașenko – un prieten al Moldovei, un adevărat gospodar, care întotdeauna gândește și acționează în interesul poporului său. După alegerile parlamentare din Moldova, ne vom concentra asupra următoarelor obiective: eliminarea barierelor din calea comerțului reciproc și stabilirea unei logistici durabile; intensificarea activității comisiei interguvernamentale moldo-belaruse; relansarea și dezvoltarea cooperării în cadrul CSI și UEEA; organizarea de forumuri de afaceri și extinderea dialogului între camerele de comerț și industrie; realizarea de proiecte comune, inclusiv crearea unui agrohub modern în Moldova cu participarea companiilor belaruse; studierea și aplicarea experienței belaruse în industrie – pentru noi, acest lucru este deosebit de important pe fondul procesului de dezindustrializare prin care trece Moldova în ultimii ani”, a scris Dodon în postarea sa.

La scurt timp, detalii suplimentare despre întâlnire au fost oferite de serviciul de presă al președintelui Belarusului. În comunicatul oficial se menționează că Lukașenko l-a salutat pe Dodon cu expresia: „Ești viu!”, la care acesta a răspuns: „Nu vor avea parte de asta.”

„Sunteți rupți de noi din cauza războiului, din păcate. Logistica s-a complicat. Dar lumea e mică. Nu există situații fără ieșire. Așadar, dacă conducerea Moldovei, dacă poporul Moldovei va dori să revină la colaborarea noastră și să o dezvolte, să știți că pentru noi nu sunteți un străin acolo. Suntem gata, prin dumneavoastră – dacă veți fi de acord –, să oferim sprijin și să refacem tot ce s-a pierdut în acești ani”, a declarat Lukașenko.

Amintim că în ultima perioadă a fost de mai multe ori în Rusia. Pe 10 iulie, acesta a anunțat că a avut o întrevedere cu vicepremierul Guvernului Federației Ruse, Alexandr Novak, la Moscova. Liderul PSRM a menționat că a discutat cu oficialul rus despre reluarea livrărilor de gaze naturale rusești către țara noastră, după alegerile parlamentare din 28 septembrie și ulterioara „schimbare a puterii”. Potrivit imaginilor publicate de socialist, la discuții au mai participat președinta Partidului Republican „Inima Moldovei”, Irina Vlah, și liderul Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev.

La sfârșitul lunii iunie, Igor Dodon, Irina Vlah și Vasile Tarlev, alături de comunista Diana Caraman și socialista Zinaida Greceanîi, s-au aflat la un forum economic internațional în Sankt-Petersburg, Rusia. În marja evenimentului, politicienii s-au întâlnit cu ministrul adjunct al Energiei, Pavel Sorokin. Potrivit lui Dodon, în cadrul întrevederii s-a discutat despre „cooperarea bilaterală în domeniul energetic” și „revenirea la achizițiile directe de energie”.

Gazul este unul din principalele subiecte cu care opoziția pro-rusă a atacat formațiunea de guvernământ pro-europeană PAS, mai ales după începerea crizei energetice provocate de invazia rusă la scară largă asupra Ucrainei. Asta deși, în 2022, concernul rus Gazprom a majorat semnificativ prețurile pentru gazul destinat Republicii Moldova, iar ulterior a restrâns cantitățile livrate. Astfel, autoritățile țării au început să diversifice sursele de aprovizionare cu gaz, apelând la piețele europene.

Actualmente, Partidul „Inima Moldovei” și Partidul „Viitorul Moldovei” sunt formațiuni extraparlamentare, iar PSRM se află în opoziție și nu sunt factori de decizie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: