Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, vicepremierul Andrei Spînu, a oferit detalii despre vizita sa de lucru în Polonia. Acesta a menționat că a discutat cu omologul său despre un parteneriat pe termen lung în furnizarea gazelor naturale din Polonia.
În cadrul vizitei sale de lucru din 18-19 octombrie, vicepremierul Andrei Spînu a avut o întrevedere cu secretarul de Stat al Cancelariei Președintelui Poloniei și șeful Biroului internațional de politici, Jakub Kumoch. De asemenea, ministrul Infrastructurii s-a întâlnit cu reprezentantul special pentru Moldova al Prim-ministrului Republicii Polone, Adam Eberhardt. De asemenea, Spînu a discutat cu ministrul Energiei de la Varșovia, Piotr Naimski. Andrei Spînu a informat oficialii polonezi despre situația cu care se confruntă țara noastră, astăzi, pe piața gazelor.
„Am discutat despre un parteneriat pe termen lung în furnizarea gazelor naturale din Polonia. Un proiect bilateral pe care îl tratăm cu maximă seriozitate, pentru că obiectivul nostru este ca sursele de alimentare să fie cât mai diversificate și mai adecvate pentru depășirea unei crize de acest calibru. Polonia este un stat prieten și un partener de nădejde al Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, a menționat oficialul.
În context, vicepremierul a discutat și cu vicepreședintele PGNiG (compania de stat poloneză), Artur Cieślik, despre capacitatea gazelor naturale pe care o putem obține din partea statului polon.
„Am vorbit cu președintele consiliului de administrație GAZ-SYSTEM, Tomasz Stepien. În cadrul discuțiilor, am abordat soluțiile tehnice pe care le putem implementa împreună cu partenerii polonezi, în scopul furnizării gazelor naturale în țara noastră. Voi reveni cu informații actualizate, de interes, pe măsură ce avansăm în soluționarea acestei crize”, a mai spus Spînu.
***
Potrivit portalului Evropeiskaya Pravda, Polonia a anunțat în luna septembrie despre intenția de a renunța la gazul rusesc. Se va întâmpla datorită gazoductului Baltic Pipe, care va transporta gaze din Norvegia către piețele daneze și poloneze. Presa rusă scrie că gazoductul va permite livrarea în vestul Europei a până la 10 miliarde de m3 de gaz pe an, din Marea Nordului. Darea în folosință a gazoductului este planificată pentru anul viitor.
Amintim că, pe 13 octombrie, a fost declarată stare de alertă pe piața gazelor naturale, după ce autoritățile nu au reușit să încheie un nou contract cu Gazpromul. Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, discuțiile cu reprezentanții concernului rus continuă.