Moldova condamnă agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Georgiei, la 14 ani după războiul ruso-georgian de 5 zile
Full Article 3 minutes read

Moldova condamnă agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Georgiei, la 14 ani după războiul ruso-georgian de 5 zile

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) al Republicii Moldova condamnă agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Georgiei din august 2008 și a evenimentelor care au urmat. Într-o notă informativă emisă, MAEIE califică acțiunile militare al Rusiei împotriva Georgiei drept „o încălcare flagrantă a normelor și principiilor fundamentale ale dreptului internațional”.

Astăzi, 7 august, se împlinesc 14 ani de la războiul ruso-georgian de cinci zile care a marcat vara anului 2008. Atunci, armata rusă a intervenit în Georgia pentru a susține mica Osetie de Sud, regiune separatistă pro-rusă, unde Tbilisi lansase o operațiune militară.

„În aceste zile reiterăm poziția de condamnare a agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Georgiei din august 2008 și a evenimentelor urmare a acestui act, care reprezintă o încălcare flagrantă a normelor și principiilor fundamentale ale dreptului internațional. Reconfirmăm sprijinul ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internațional. Am condamnat-o atunci și am condamnat-o acum”, a scris MAEIE.

Amintim că în noaptea de 7 spre 8 august 2008, Georgia a lansat o ofensivă militară pe scară largă pentru a recupera teritoriul separatist al Osetiei de Sud. Milițiile Osetiei, ajutate de trupele rusești de menținere a păcii, au opus rezistență, dar fără prea mare succes. Rusia a început o contraofensivă, cu tancuri şi parașutiști.

„A fost un atac asupra trupelor noastre de menținere a păcii, mulți au murit. Normal că cineva trebuie să răspundă pentru victime”, declara atunci liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Luptele din Osetia de Sud au mai durat câteva zile, timp în care armata rusă a reușit să împingă trupele georgiene afară din republica separatistă şi să ocupe câteva orașe de lângă graniță. Aviația rusă a atacat mai multe ținte strategice de pe teritoriul Georgiei, inclusiv capitala Tbilisi.

Prin medierea Franței, care deținea atunci președinția Uniunii Europene, acordul de pace între Rusia şi Georgia s-a semnat la 16 august 2008, la Moscova.

În timpul conflictului, armata georgiană a pierdut 171 de soldați, iar cea rusă, 64, cu sute de răniți de ambele părți.

Urmare a conflictului, Georgia a pierdut complet controlul Osetiei de Sud şi Abhaziei, două republici separatiste georgiene a căror independență a fost recunoscută de Rusia.

La acea vreme, fotoliul de președinte al Georgiei era ocupa de Mihail Saakaşvili.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: