Yuri Kozyrev

Moldova condamnă agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Georgiei, la 14 ani după războiul ruso-georgian de 5 zile

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) al Republicii Moldova condamnă agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Georgiei din august 2008 și a evenimentelor care au urmat. Într-o notă informativă emisă, MAEIE califică acțiunile militare al Rusiei împotriva Georgiei drept „o încălcare flagrantă a normelor și principiilor fundamentale ale dreptului internațional”.

Astăzi, 7 august, se împlinesc 14 ani de la războiul ruso-georgian de cinci zile care a marcat vara anului 2008. Atunci, armata rusă a intervenit în Georgia pentru a susține mica Osetie de Sud, regiune separatistă pro-rusă, unde Tbilisi lansase o operațiune militară.

„În aceste zile reiterăm poziția de condamnare a agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Georgiei din august 2008 și a evenimentelor urmare a acestui act, care reprezintă o încălcare flagrantă a normelor și principiilor fundamentale ale dreptului internațional. Reconfirmăm sprijinul ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internațional. Am condamnat-o atunci și am condamnat-o acum”, a scris MAEIE.

Amintim că în noaptea de 7 spre 8 august 2008, Georgia a lansat o ofensivă militară pe scară largă pentru a recupera teritoriul separatist al Osetiei de Sud. Milițiile Osetiei, ajutate de trupele rusești de menținere a păcii, au opus rezistență, dar fără prea mare succes. Rusia a început o contraofensivă, cu tancuri şi parașutiști.

„A fost un atac asupra trupelor noastre de menținere a păcii, mulți au murit. Normal că cineva trebuie să răspundă pentru victime”, declara atunci liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Luptele din Osetia de Sud au mai durat câteva zile, timp în care armata rusă a reușit să împingă trupele georgiene afară din republica separatistă şi să ocupe câteva orașe de lângă graniță. Aviația rusă a atacat mai multe ținte strategice de pe teritoriul Georgiei, inclusiv capitala Tbilisi.

Prin medierea Franței, care deținea atunci președinția Uniunii Europene, acordul de pace între Rusia şi Georgia s-a semnat la 16 august 2008, la Moscova.

În timpul conflictului, armata georgiană a pierdut 171 de soldați, iar cea rusă, 64, cu sute de răniți de ambele părți.

Urmare a conflictului, Georgia a pierdut complet controlul Osetiei de Sud şi Abhaziei, două republici separatiste georgiene a căror independență a fost recunoscută de Rusia.

La acea vreme, fotoliul de președinte al Georgiei era ocupa de Mihail Saakaşvili.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь/ NewsMaker.md

Ministerul Justiției, precizări după eliberarea lui Platon: „Nu minimalizează șansele de extrădare”

Ministerul Justiției susține că eliberarea pe cauțiune a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, reținut anterior în Regatul Unit, „nu minimalizează” șansele de extrădare în Republica Moldova. Potrivit instituției, aceasta este o măsură preventivă care nu influențează procedura de extrădare.

Ministerul Justiției a menționat că cererea de extrădare pe numele lui V. Platon, în adresa autorităților britanice, a fost transmisă de Ministerul Justiției la 14 mai 2025. Cererea vizează trei cauze penale care actualmente sunt pe rolul instanțelor de judecată. O cerere de extrădare a aceleiași persoane a fost transmisă și din partea Procuraturii Generale. În baza acesteia, la 13 martie 2025, V. Platon a fost reținut de autoritățile britanice.

Cele două cereri de extrădare au fost conexate și vor fi examinate într-o singură procedură. Astfel, instanțele britanice urmează să pronunțe o decizie privind extrădarea în perioada 24–28 noiembrie 2025.

Amintim că Veaceslav Platon a fost reținut în Marea Britanie pe data de 14 martie. Procuratura Generală anunța la acea vreme că autoritățile de la Chișinău colaborează cu cele britanice pentru a organiza procedurile necesare în vederea extrădării lui Platon în Republica Moldova.

Pe 23 iulie, un tribunal din Londra a fost de acord cu eliberarea lui sub cauțiune, pentru 330 de mii de lire – echivalentul a circa 7,4 milioane de lei. Procurorii britanici au comunicat că intenționează, însă, să conteste această decizie, iar în consecință Platon va rămâne în arest până la examinarea apelului într-o instanță superioară. Pe 24 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a declarat că este vorba doar despre o „schimbare a măsurii preventive”, iar decizia privind extrădarea urmează a fi luată de autoritățile britanice la sfârșitul lunii noiembrie, conform calendarului stabilit anterior.

Totuși, pe 25 iulie, Veaceslav Platon a publicat mai multe mesaje pe rețelele de socializare, inclusiv o fotografie făcută pe o stradă din Londra, însoțită de comentariul: „Destul de ciufulit, dar nu învins”. Jurnalista Natalia Morari, cu care Platon are un copil, a confirmat pe canalul său de Telegram că mesajul în care Platon anunță că este „din nou” alături de urmăritorii săi a fost scris de omul de afaceri, sugerând astfel că acesta a fost eliberat din arest.

Ulterior, Procuratura Generală a confirmat eliberarea din arest, pe cauțiune, a lui Veaceslav Platon. Potrivit PG, decizia a fost luată după ce acesta a îndeplinit condițiile stabilite de instanță.

***

Platon este cercetat în dosarul penal denumit generic „Laundromat”. Acesta este acuzat de organizarea și conducerea unei organizații criminale și de organizarea pronunțării cu bună-știință de către judecător a unei hotărâri, sentințe, decizii sau încheieri contrare legii.

La fel, Platon este acuzat de organizarea abuzului de serviciu săvârșit în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale, precum și de organizarea fabricării, deținerii și folosirii unor documente oficiale false, săvârșite de două sau mai multe persoane. O altă acuzație pe care procurorii i-o aduc controversatului om de afaceri și politician este organizarea spălării banilor de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari.

Omul de afaceri pledează nevinovat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: