Moldova, cu un pas mai aproape de UE. Am îndeplinit și ultimele trei recomandări ale Comisiei Europene
Full Article 2 minutes read

Moldova, cu un pas mai aproape de UE. Am îndeplinit și ultimele trei recomandări ale Comisiei Europene

Comisia Europeană (CE) a transmis, pe 7 iunie, ambasadorilor țărilor-membre UE de la Bruxelles că Republica Moldova a îndeplinit ultimele trei recomandări ale CE. Informația a fost confirmată de vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, care a precizat că următorul pas este adoptarea cadrului de negocieri. 

Astăzi, în raportul Comisiei Europene către Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă UE – principalul grup de pregătire a Consiliului -, Republica Moldova a fost evaluată ca îndeplinind și ultimele trei recomandări ale Comisiei Europene. Următorul pas îl reprezintă adoptarea, de către statele membre ale UE, a cadrului de negociere și convocarea primei Conferințe Interguvernamentale. Le mulțumim în acest context statelor care au transmis, ieri, Președinției belgiene a Consiliului o scrisoare comună în susținerea organizării primei Conferințe Interguvernamentale până la sfârșitul lunii iunie – Estonia, Finlanda, Germania, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia și Suedia”, a scris Cristina Gherasimov pe Facebook.

De asemenea, Comisia Europeană a transmis ambasadorilor UE și că Ucraina a îndeplinit toate recomandările sale. Despre acest lucru a anunțat prim-ministrul țării vecine, Denis Șmîgal.

În avizul CE se afirmă că Ucraina continuă să depună eforturi sistematice pentru a adera la UE și a îndeplinit toți cei patru pași suplimentari de reformă. Ne așteptăm acum ca partenerii noștri europeni să facă următorul pas – începerea negocierilor de aderare la UE încă din această lună”, a declarat prim-ministrul de la Kiev, scrie Unian.

Precizăm că publicația Financial Times, care face trimitere la sursele sale, a scris că săptămâna viitoare ar urma să aibă loc dezbateri oficiale cu privire la acordul de a începe negocierile de aderare cu cele două țări. Totodată, negocierile propriu-zise ar putea începe chiar în această lună.

***

Republica Moldova și Ucraina sunt țări-candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană din iunie 2022. În decembrie 2023, Consiliul European, format din liderii statelor-membre UE, a decis începerea negocierilor de aderare cu cele două țări.

După ce a obținut statutul de țară-candidat, Moldova a primit 9 recomandări pentru începerea negocierilor de aderare de la Comisia Europeană. Șase dintre acestea au fost îndeplinite până la decizia Consiliului European din decembrie 2023.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: