zdg.md

Moldova Curată: Noul director interimar al Administrației de Stat a Drumurilor, urmărit penal pentru corupere pasivă

Fostul șef adjunct al Agenției pentru Supraveghere Tehnică (AST), Veaceslav Potop, aflat sub urmărire penală pentru corupere pasivă, a fost numit acum trei săptămâni director general interimar la Administrația de Stat a Drumurilor (ASD), informează portalul Moldova Curată. Cel care l-a numit – directorul general al Agenției Proprietății Publice (APP), Ghenadie Țepordei, spune că nu știe nimic despre urmărirea penală în privința lui Potop, chiar dacă ultimul a fost anterior reținut, apoi plasat în arest la domiciliu.

Sursa citată notează că din 8 aprilie, director general interimar la ASD este Veaceslav Potop. Acesta a fost numit de Agenția Proprietății Publice, care din ianuarie 2020 este condusă de Ghenadie Țepordei.

Moldova Curată scrie că ultima funcție cunoscută a lui Veaceslav Potop este cea de director adjunct al Agenției pentru Supraveghere Tehnică, o instituție subordonată Guvernului și formată în anul 2017, când Cabinetul Pavel Filip a trecut printr-o reformă. Din CV-ul afișat anterior pe pagina AST, reiese că Veaceslav Potop a absolvit Universitatea Agrară, iar din 2011 până în 2018 a lucrat la Inspecția de Stat în Construcții, fiind șef adjunct timp de 7 ani.

Aceeași sursă informează că în 2018, după formarea AST, Veaceslav Potop a devenit și aici director adjunct, funcție din care și-a dat demisia în septembrie 2019, când la putere nu mai era Partidul Democrat, iar pe numele lui exista deja dosarul penal pentru corupere pasivă, așa cum se arată într-o notă expediată de Procuratura Anticorupție Ziarului de Gardă. La 26 februarie 2019, Veaceslav Potop a fost reținut, apoi plasat în arest la domiciliu. El a fost învinuit că ar fi autorizat cu abateri de la lege recepția mai multor construcții. Avocatul său, Iurie Alexa, a respins atunci toate acuzațiile, precizând că nici el, nici clientul său, nu înțeleg „care este actul de corupție”.

Directorul general al Agenției Proprietății Publice, Ghenadie Tepordei, a declarat pentru sursa citată că l-a numit pe Veaceslav Potop în baza CV-ului.

„Alți candidați nu au fost. Nu știu despre urmărirea penală, de aceea nu pot comenta”, a spus Țepordei. „Am fost puși în situația să angajăm un director interimar. Nu am putut lăsa întreprinderea fără administrator. A depus dl Potop CV-ul, m-am uitat din experiență, am analizat împreună cu Consiliul de Administrare al ASD și până la urmă s-a decis candidatura lui. – Dar au fost depuse și alte CV-uri? – Nu. Nu au fost alte CV-uri”, a mai declarat Ghenadie Țepordei.

Cât despre dosarul penal în privința lui Veaceslav Potop, acesta a spus pentru sursa citată următoarele: „Eu despre asta nu cunosc. Nu știu dacă este veridică informația asta sau nu. Mă interesez și văd, nu pot să mă expun, pentru că nu cunosc dacă este sau nu”, a spus directorul APP.

Ghenadie Țepordei susține însă că APP va organiza un concurs pentru funcția de director al Administrației de Stat a Drumurilor „imediat ce trecem de perioada de pandemie”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: